Terug naar overzicht

Gebakken gnudi met pistachenoten en basilicum

Hoe maak je gezond koken leuk en lekker, zonder complexe recepten met dure ingrediënten? De zussen Janine en Annemieke Jansen laten in hun boek Hartstikke mediterraan zien hoe je een eenvoudige en gezonde maaltijd op tafel zet.

Ze houden niet van dogma’s of verplichtingen, hebben weinig tijd om te koken, willen wél op het suiker- en zoutgehalte letten en vooral lekker eten. En, niet onbelangrijk: hun aanpak is gebaseerd op wetenschap. Annemieke is cardioloog. Janine is grafisch vormgever, kok, en fotograaf. Dit recept voor gebakken gnudi komt uit hun boek.

Toscaans voor ‘naakten’
‘Gnudi komen uit de Toscaanse Maremma, een van onze favoriete regio’s. Het is eigenlijk raviolivulling zonder ravioli, heel bijzonder. De naam zegt het al: ‘gnudi’ is Toscaans voor ‘naakten’. Maar meestal worden ze gekookt gegeten. Hm, daar worden wij niet bijster warm van, gekookte happen, zo weeïg. En we zijn niet vies van olie, dus bakken maar!’

LEES OOK:

Details

Ingredients

  • 20 g pistachenoten
  • 5 g basilicum
  • 15 g peterselie
  • 250 g ricotta
  • 20 g Parmezaanse kaas
  • verse nootmuskaat
  • zwarte peper
  • griesmeel (in Italië semola)
  • voor de basilicumolie:
  • 15 g basilicum
  • 100 ml olijfolie
  • scheutje balsamico

Preparation

  • 1Dit recept is voor 20 balletjes:
  • 2Wrijf de pistachenoten fijn in een vijzel. Meng de pistachenoten, het fijngesneden basilicum en de peterselie door de ricotta. Rasp de Parmezaanse kaas boven het mengsel. Voeg – het liefst vers geraspte – nootmuskaat en zwarte peper toe.
  • 3Zet het mengsel een half uur in de koelkast om op te stijven. Rol er balletjes van zo groot als een pingpongbal en haal die door het griesmeel. Laat ze nog een paar uur in de koelkast aandrogen voor u ze bakt.
  • 4Dien ze op met een dipsaus in de vorm van basilicumolie: 15 gram vermalen basilicum vermengd met 100 ml olijfolie en een scheutje balsamicoazijn.
  • 5Andere suggesties in plaats van het basilicum en de pistachenoten: met gerookte zalm (laat dan de Parmezaanse kaas weg), met kabeljauwfilet die u eerst even gaart met kruiden als peterselie, rozemarijn of mosterd, wat u maar lekker vindt. Met paddenstoelen en tijm. Of met spinazie, die we eerst bakken, bijzonder goed laten uitlekken en dan mengen met wat salie.