Terug naar overzicht

Gezonde groentelasagne van laagjes aubergine

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Hartstikke mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer een lekkere lasagne gemaakt van laagjes aubergine.  

‘Dol zijn wij op de Italiaanse radicchio. Daarmee doelen we op de compacte bolletjes rode sla die onder meer in de streek rond het stadje Chioggia bij Venetië worden geteeld. Jaren geleden, het was op Sardinië, kregen we voor het eerst pasta met de match made in heaven: radicchio en gorgonzola.

Lekker én gezond
Dit gerecht is niet alleen lekker, maar ook gezond. We leggen uit waarom:

1. We gebruiken aubergines in plaats van lasagnevellen. De meeste deegwaren bevatten weinig voedingsstoffen, terwijl groentes vol complexe koolhydraten en vezels zitten. 

2. Radicchio hoort tot de bittere groentes en de aubergine ook wel een beetje. Bittere groentes bevatten extra veel flavonoïden. Flavonoïden behoren tot de polyfenolen, en daar zijn we een groot voorstander van. Want die beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen, en daarmee tegen kanker, hart- en vaatziekten, en ga zo maar door!

3. Ook felgekleurde groentes zitten vol flavonoïden, dus dit gerecht is een geval van dubbelop is eens zo veel.

4. We maken spaarzaam gebruik van dierlijke producten, omdat die veel verzadigde vetten bevatten. Maar hier wel een beetje van drie van oorsprong dierlijke producten, waarvan één met heel veel smaak: gorgonzola. 

5. Geen zware bechamelsaus, maar multifunctionele, magere ricotta, bomvol eiwitten. Klassieke bechamelsaus is wel voedzaam in de zin van calorisch, energierijk, maar bevat weinig nuttige voedingsstoffen. Een constatering die ons een beetje hartzeer bezorgt, liefhebbers die we zijn van de authentieke Italiaanse keuken.

6. Met een simpele groene kruidensalade erbij is dit een volwaardige maaltijd.’

Zo maak je radicchio-aubergine-lasagne:

Details

Ingredients

 • 2 aubergines
 • grote radicchio
 • rode ui
 • rijstolie
 • 125 g gorgonzola (zonder mascarpone)
 • water
 • snufje zout
 • zwarte peper
 • olijfolie om mee in te vetten

Preparation

 • 1Verhit de oven tot de hoogste stand. Snijd 2 aubergines overlangs in plakjes. Niet al te dun, een millimeter of 2 dik. Bestrooi ze met een snufje zout en laat ze uitlekken in een vergiet. Dep ze droog en leg de plakjes in de oven.
 • 2Als ze een klein beetje beginnen te kleuren zijn ze goed. Dit duurt ongeveer een half uur. Zet dan de oven terug naar 180 oC. Snijd een relatief grote radicchio en een rode ui in repen en bak ze in rijstolie tot ze slinken. Voeg dan 125 gram gorgonzola (zonder mascarpone) in kleine stukjes toe.
 • 3Verdun het mengsel met wat water, dan smelt de kaas beter. Tot slot 150 gram ricotta erbij. Kruid met zwarte peper. Vet een ovenschaal in met olie en leg er een laagje aubergine in, met daaroverheen een laagje radicchiomengsel. Maak om en om laagjes totdat alles op is. Bedek het gerecht met een in stukjes verdeelde bol mozzarella. Na een minuut of 20 is de lasagne klaar.