Terug naar overzicht
Mantova

Het mooiste van de stad Mantova

Mantova is een van de juweeltjes van Lombardije. Niet voor niets is deze stad uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. Maar naast alle kunstschatten geniet je hier ook van een prachtig natuurlandschap en het water dat de stad van drie kanten omringt. Het historische centrum kun je bovendien heel makkelijk te voet verkennen, óf op twee wielen; want dit is een echte fietsstad.
Mantova ontdekken

Stad vol kunstschatten en verhalen

Je kijkt je ogen uit in Mantova; dankzij de verschillende architectuurstijlen – van Etruskisch en Romeins tot middeleeuws en renaissance – heeft de stad een bijzonder uiterlijk. Vanaf het stadsplein Piazza delle Erbe, midden in het centrum, word je blik gevangen door het middeleeuwse Palazzo della Ragione en zijn prachtige Torre dell’Orologio. In deze klokkentoren kun je van dichtbij het binnenwerk van de klok bewonderen, waarin Bartolomeo Manfredi al zijn kennis van mechanica, astronomie en astrologie heeft verwerkt. Maar het mooiste is toch wel het uitzicht vanaf de bovenkant van de toren, waar je uitkijkt op de vele torens en daken van Mantova. Eenmaal beneden kun je nog een bezoekje brengen aan de Rotonda di San Lorenzo, die pal naast de toren staat. De Rotonda is gebouwd in de elfde eeuw, maar de fundamenten gaan veel verder terug. De plattegrond van de kerk ligt namelijk anderhalve meter onder het straatniveau en er zijn Romeinse overblijfselen uit de vierde eeuw gevonden. Maar het zijn niet alleen de indrukwekkende gebouwen die de stad zoveel charme en schoonheid geven.

Historische panden met winkeltjes

Het oude centrum ademt een gemoedelijke sfeer en concentreert zich rondom drie met elkaar verbonden pleinen: Piazza Sordello (met de dom en Palazzo Ducale), Piazza Broletto en het eerdergenoemde Piazza delle Erbe. De straten hier zijn bezaaid met terrassen en worden geflankeerd door historische panden met winkeltjes die de lekkerste delicatessen verkopen. Én gezellige restaurants die lokale specialiteiten serveren. Zoals tortelli van pompoen, hét gerecht van Mantova. De basis van de vulling is pompoen vermengd met fijngehakte mostarda mantovana: gesuikerde vruchten gekookt in mosterdwater. De mostarda wordt ook vaak los geserveerd met stukjes Parmezaanse kaas. Proef vooral ook eens de riso alla pilota: risotto met varkensgehakt. Mantova telt bovendien veel pasticceria’s, waardoor het oude centrum zich ’s ochtends vroeg met een heerlijke zoete geur vult van vers gebak. Bestel bij je cappuccino een bignolata, een soort beignet gevuld met zabaglione en slagroom, een stukje torta Helvezia met amandelspijs of de klassieke kruimeltaart sbrisolana, die je ook makkelijk als souvenir mee naar huis kunt nemen.

Meesterwerken van de renaissance

Met haar schitterende paleizen, oude trottoirs en stenen zuilen en bogen is Mantova een prachtige stad om doorheen te wandelen. Die rijkdom aan kunst en architectonische meesterwerken is mede te danken aan de familie Gonzaga, die in 1328 heerschappij had over Mantova en omstreken. De Gonzaga’s spendeerden er een kapitaal aan en maakten de stad een van de belangrijkste van Noord-Italië. Ze verwelkomden kunstenaars als Leon Battista Alberti aan hun hof, die de renovatie ontwierp van de prachtige Sant’Andrea-basiliek – waar volgens de overlevering nog altijd bloed van Christus ligt bewaard. Maar ook Andrea Mantegna werd uitgenodigd; hij versierde onder meer de bruidskamer in het Palazzo Ducale met prachtige fresco’s en illusionistische schilderijen.
Stad Mantova bezoeken

Een onmogelijke liefde

Iets buiten het stadscentrum ligt Palazzo Te. Dit indrukwekkende pand met zijn uitgestrekte tuinen werd in 1525 in opdracht van Federico II Gonzaga gebouwd en opgedragen aan zijn grote liefde Isabella Boschetti. Het was echter een onmogelijke liefde; Isabella was al uitgehuwelijkt aan een ander. Het afgelegen palazzo vormde niettemin de perfecte locatie om elkaar in het geheim te ontmoeten. Het paleis is een meesterwerk van Giulio Romano en wordt dankzij zijn extravagante interieur en kunstwerken gezien als hoogtepunt van de late renaissance. In de Sala dei Cavalli (de Hal van de Paarden) vind je prachtige fresco’s van edele viervoeters, goden en beroemde mannen en vrouwen uit het verleden.

De kamer der giganten

Oorspronkelijk was het bedoeld als balzaal maar Federico II bracht hier regelmatig – alsof het de gewoonste zaak van de wereld was – zes van zijn beroemde en geliefde volbloedpaarden mee naartoe. Ook werden in deze zaal belangrijke gasten ontvangen, zoals keizer Karel V, waarna ze doorliepen voor een diner in de Kamer van Amore en Psyche (waar op het plafond het gelijknamige mythologische liefdesverhaal is afgebeeld). De meest spectaculaire kamer is ongetwijfeld de Kamer der Giganten. Het is een overweldigende plek in de vorm van een grot zonder hoeken, waarvan alle muren inclusief het plafond volledig beschilderd zijn. Bezoekers bestuderen hier met hun hoofd in hun nek de verhalen achter de fresco’s en schoolkinderen bespreken druk met elkaar wat ze op het plafond zien, terwijl ze netjes in een rijtje naast elkaar op de grond liggen. Entree € 15 centropalazzote.it
Mantova is door de brede en platte paden een uitstekende fietsstad
Mantova Lagi di Mezzo

De kroonjuwelen van de stad

De nabijgelegen stadsparken vormen de perfecte plek om lekker bij te komen van een dagje sightseeing. Je kunt hier wandelen, fietsen (Mantova is door de brede en platte paden een uitstekende fietsstad) of in de schaduw zitten en genieten van het uitzicht op de meren Lago Superiore, di Mezzo en Inferiore. De meren zijn de echte kroonjuwelen van de stad. Eigenlijk zijn het helemaal geen meren, maar eerder grote lussen die zijn gevormd door de loop van de Mincio-rivier. Het hele watergebied heeft de status van natuurpark en tussen het groen van de velden en langs de oevers liggen wandel- en fietspaden. Het landschap is werkelijk prachtig, met een zomerse bloei van waterlelies en treurwilgen, populieren en lotusbloemen. De grote, wit-roze lotusbloemen bloeien jaarlijks in duizendtallen in de maanden juli en augustus.
Je kunt hier ook leuke boottours boeken, met verschillende routes over de rivier. Je hebt tochten van twee uurtjes, maar ook die een halve dag duren. Vaak kun je tijdens deze tour genieten van een lunch met lokale gerechten terwijl je uit-kijkt op het water. Wie liever aan wal blijft kan ook vanaf een tafeltje bij een van de openluchtbars genieten van het uitzicht.

Studeren in stijl

Je kunt Mantova niet verlaten zonder twee parels uit de achttiende eeuw te hebben bezocht, een periode waarin het grondgebied in handen kwam van het Oostenrijkse Keizerrijk. De eerste is de Biblioteca Teresiana, die werd gebouwd in opdracht van keizerin Maria Theresia van Oostenrijk. Deze prachtige rechthoekige kamer is gevuld met donkerbruine notenhouten planken, een imposante witte kroonluchter van Muranoglas en globes van Coronelli uit de zeventiende eeuw. Gratis entree, bibliotecateresiana.it

Bezoek Teatro Bibiena

Tot slot is het ook zeker de moeite waard om een kijkje te nemen in het barokke Teatro Bibiena. Dit theater heeft drie verdiepingen die gescheiden zijn door prachtige witte zuilen, een trompe-l’oeilplafond en beelden van illustere personen. In januari 1770, een paar dagen na de opening, gaf niemand minder dan Wolfgang Amadeus Mozart hier een concert op veertienjarige leeftijd. Het theater wordt nog steeds gebruikt voor muziekfestivals, concerten en conferenties op hoog niveau. Entree € 3 teatrobibiena.it
Teatro Bibiena Mantova
Reizen
De afstand van Utrecht naar Mantova is ongeveer 1.200 kilometer. Met de auto doe je daar circa dertien uur over. Ga je liever vliegen? Vanaf Amsterdam vlieg je in anderhalf uur naar Verona, vanwaar je in circa 45 minuten met de auto in Mantova bent of in een uur met de trein. Vanaf Brussel vlieg je met RyanAir op Bologna, of bijvoorbeeld vanaf Eindhoven met Transavia. Je bent dan binnen anderhalf uur met de auto in Mantova of in twee uur met de trein (wel met overstap).
Fotografie: Franco Cogoli | Tekst: Sylvia Frau | Bewerking: Tiara Rivano

Editie bestellen

Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 2 Mei|juni 2023. Bestel dit nummer hier in onze webshop

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

De groene noordkant van het Gardameer is een walhalla voor zowel actievelingen als zonaanbidders en cultuursnuivers. De leukste plekken!

Local en fotograaf Valeria ging op pad en deelde met ons haar leukste tips voor een weekend in het groene Bergamo in het hart van de regio Lombardije.

Voor het 20-jarig jubileum van De Smaak van Italië selecteerde wijnschrijver Esmee Langereis haar favoriete Italiaanse wijnen van Colaris.