Reis met ons mee en ontdek het mooiste van de stad Mantova
Terug naar overzicht
Mantova bezoeken

Het mooiste van de stad Mantova

Mantova is een van de juweeltjes van Lombardije. Niet voor niets is deze stad uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. Maar naast alle kunstschatten geniet je hier ook van een prachtig natuurlandschap en het water dat de stad van drie kanten omringt. Het historische centrum kun je bovendien heel makkelijk te voet verkennen, óf op twee wielen; want dit is een echte fietsstad.
Mantova ontdekken

Stad vol kunstschatten en verhalen

Je kijkt je ogen uit in Mantova; dankzij de verschillende architectuurstijlen – van Etruskisch en Romeins tot middeleeuws en renaissance – heeft de stad een bijzonder uiterlijk. Vanaf het stadsplein Piazza delle Erbe, midden in het centrum, word je blik gevangen door het middeleeuwse Palazzo della Ragione en zijn prachtige Torre dell’Orologio. In deze klokkentoren kun je van dichtbij het binnenwerk van de klok bewonderen, waarin Bartolomeo Manfredi al zijn kennis van mechanica, astronomie en astrologie heeft verwerkt. Maar het mooiste is toch wel het uitzicht vanaf de bovenkant van de toren, waar je uitkijkt op de vele torens en daken van Mantova. Eenmaal beneden kun je nog een bezoekje brengen aan de Rotonda di San Lorenzo, die pal naast de toren staat. De Rotonda is gebouwd in de elfde eeuw, maar de fundamenten gaan veel verder terug. De plattegrond van de kerk ligt namelijk anderhalve meter onder het straatniveau en er zijn Romeinse overblijfselen uit de vierde eeuw gevonden. Maar het zijn niet alleen de indrukwekkende gebouwen die de stad zoveel charme en schoonheid geven.

Historische panden met winkeltjes

Het oude centrum ademt een gemoedelijke sfeer en concentreert zich rondom drie met elkaar verbonden pleinen: Piazza Sordello (met de dom en Palazzo Ducale), Piazza Broletto en het eerdergenoemde Piazza delle Erbe. De straten hier zijn bezaaid met terrassen en worden geflankeerd door historische panden met winkeltjes die de lekkerste delicatessen verkopen. Én gezellige restaurants die lokale specialiteiten serveren. Zoals tortelli van pompoen, hét gerecht van Mantova. De basis van de vulling is pompoen vermengd met fijngehakte mostarda mantovana: gesuikerde vruchten gekookt in mosterdwater. De mostarda wordt ook vaak los geserveerd met stukjes Parmezaanse kaas. Proef vooral ook eens de riso alla pilota: risotto met varkensgehakt. Mantova telt bovendien veel pasticceria’s, waardoor het oude centrum zich ’s ochtends vroeg met een heerlijke zoete geur vult van vers gebak. Bestel bij je cappuccino een bignolata, een soort beignet gevuld met zabaglione en slagroom, een stukje torta Helvezia met amandelspijs of de klassieke kruimeltaart sbrisolana, die je ook makkelijk als souvenir mee naar huis kunt nemen.

Meesterwerken van de renaissance

Met haar schitterende paleizen, oude trottoirs en stenen zuilen en bogen is Mantova een prachtige stad om doorheen te wandelen. Die rijkdom aan kunst en architectonische meesterwerken is mede te danken aan de familie Gonzaga, die in 1328 heerschappij had over Mantova en omstreken. De Gonzaga’s spendeerden er een kapitaal aan en maakten de stad een van de belangrijkste van Noord-Italië. Ze verwelkomden kunstenaars als Leon Battista Alberti aan hun hof, die de renovatie ontwierp van de prachtige Sant’Andrea-basiliek – waar volgens de overlevering nog altijd bloed van Christus ligt bewaard. Maar ook Andrea Mantegna werd uitgenodigd; hij versierde onder meer de bruidskamer in het Palazzo Ducale met prachtige fresco’s en illusionistische schilderijen.
Stad Mantova bezoeken

Een onmogelijke liefde

Iets buiten het stadscentrum ligt Palazzo Te. Dit indrukwekkende pand met zijn uitgestrekte tuinen werd in 1525 in opdracht van Federico II Gonzaga gebouwd en opgedragen aan zijn grote liefde Isabella Boschetti. Het was echter een onmogelijke liefde; Isabella was al uitgehuwelijkt aan een ander. Het afgelegen palazzo vormde niettemin de perfecte locatie om elkaar in het geheim te ontmoeten. Het paleis is een meesterwerk van Giulio Romano en wordt dankzij zijn extravagante interieur en kunstwerken gezien als hoogtepunt van de late renaissance. In de Sala dei Cavalli (de Hal van de Paarden) vind je prachtige fresco’s van edele viervoeters, goden en beroemde mannen en vrouwen uit het verleden.

De kamer der giganten

Oorspronkelijk was het bedoeld als balzaal maar Federico II bracht hier regelmatig – alsof het de gewoonste zaak van de wereld was – zes van zijn beroemde en geliefde volbloedpaarden mee naartoe. Ook werden in deze zaal belangrijke gasten ontvangen, zoals keizer Karel V, waarna ze doorliepen voor een diner in de Kamer van Amore en Psyche (waar op het plafond het gelijknamige mythologische liefdesverhaal is afgebeeld). De meest spectaculaire kamer is ongetwijfeld de Kamer der Giganten. Het is een overweldigende plek in de vorm van een grot zonder hoeken, waarvan alle muren inclusief het plafond volledig beschilderd zijn. Bezoekers bestuderen hier met hun hoofd in hun nek de verhalen achter de fresco’s en schoolkinderen bespreken druk met elkaar wat ze op het plafond zien, terwijl ze netjes in een rijtje naast elkaar op de grond liggen. Entree € 15 centropalazzote.it
Lees verder over alle andere mooie plekken in Mantova en bekijk de prachtige foto’s in De Smaak van Italië editie 2 mei|juni 2023. Blader door het magazine of bestel dit nummer direct los.
Fotografie: Franco Cogoli | Tekst: Sylvia Frau | Bewerking: Tiara Rivano
Mantova Lagi di Mezzo

Editie bestellen

Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 2 Mei|juni 2023. Bestel dit nummer hier in onze webshop

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Voor het 20-jarig jubileum van De Smaak van Italië selecteerde wijnschrijver Esmee Langereis haar favoriete Italiaanse wijnen van Colaris.

Een kijkje in de ateliers van Venetië, tips voor Taormina. Flaneren in Florence: bezoek de Pitti Uomo en nog veel meer!

Lago d’ Iseo De meeste mensen rond het Iseomeer (Lago d’Iseo) verplaatsen zich per boot. Alles lijkt hier 25 jaar achter te …