De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: zo maak je een verrassend en zomers ijsje.
‘Vorig jaar waren we in Toscane, om precies te zijn in Zuid-Toscane. Op een dag deden we de Monte Amiata aan, waar de olivastra-olijf groeit: een oud ras dat goed gedijt op de daar aanwezige vulkanische ondergrond. Het eindresultaat staat garant voor een dubbele hoeveelheid polyfenolen. Hoe bijzonder is dat! Of het nu waar is of niet, gezond is de olijf in ieder geval, net als de heerlijke extra vergine olie die ervan wordt gemaakt. We streken neer in een dorp op de top van een heuvel in dat gebied, op zo’n prachtig, snikheet pleintje. Het was nagenoeg uitgestorven, maar natuurlijk was er wel een hemelse trattoria. We nuttigden er een heus olijfoliemenu, met als toetje ijs met olivastra-olie. Wij dachten even: hm, is dat lekker? En ja, dat was het zeker!’