IJs met olijfolie van Jansen & Jansen
Terug naar overzicht

IJs met olijfolie van Jansen & Jansen

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: zo maak je een verrassend en zomers ijsje.

Vorig jaar waren we in Toscane, om precies te zijn in Zuid-Toscane. Op een dag deden we de Monte Amiata aan, waar de olivastra-olijf groeit: een oud ras dat goed gedijt op de daar aanwezige vulkanische ondergrond. Het eindresultaat staat garant voor een dubbele hoeveelheid polyfenolen. Hoe bijzonder is dat! Of het nu waar is of niet, gezond is de olijf in ieder geval, net als de heerlijke extra vergine olie die ervan wordt gemaakt. We streken neer in een dorp op de top van een heuvel in dat gebied, op zo’n prachtig, snikheet pleintje. Het was nagenoeg uitgestorven, maar natuurlijk was er wel een hemelse trattoria. We nuttigden er een heus olijfoliemenu, met als toetje ijs met olivastra-olie. Wij dachten even: hm, is dat lekker? En ja, dat was het zeker!

Wat is er gezond aan dit ijsje

  • Extra vierge olijfolie bevat veel polyfenolen: antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen schadelijke, vrije radicalen. Daarnaast nog haast 70% onverzadigde vetzuren. De nieuwste wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat een halve eetlepel extra vierge olijfolie per dag kleine wonderen doet voor uw gezondheid.
  • We maken ijs met minder suiker. Gaandeweg wen je aan een minder zoete smaak. Hoe dan ook is dit ijs zoet genoeg, toch? Als u went aan minder suiker, wint u gezondheidstechnisch veel! Suiker zit vol ‘lege calorieën’, wordt meteen omgezet in glucose in uw bloed en ook meteen weer afgebroken en voilà, u wilt nog meer! Suiker werkt diabetes en meer ellende in de hand en we worden er, zoals bekend, zwaarder van. Als u went aan minder suiker, vindt u zoetere dingen al snel tandenbrekend zoet. Pure winst!
  • Een scheutje amandelessence voor de smaak in plaats van bittere amandelen is ook winst. Ze worden ook niet meer verkocht trouwens, die bittere amandelen, want er zit in de bittere amandel (in tegenstelling tot in de zoete amandel) een stofje dat ons lichaam verandert in een giftig cyanide. Een heel handje hiervan en je voelt je hondsberoerd.
  • Tegelijkertijd zitten amandelen ook vol onverzadigde vetzuren, voornamelijk de omega 6-variant, wat ook geldt voor amandelmeel. En dan is dat ook nog rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen en dan ook nog fytosterolen en polyfenolen…

het recept vind je hieronder

PROBEER OOK:

Fotografie: Jansen & Jansen

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 250 ml volle melk
  • vanillepeul
  • 35 g suiker
  • 100 g amandelmeel
  • scheutje amandelessence
  • extra vierge olijfolie (voor eroverheen)

Preparation

  • 1Breng de melk aan de kook met een opengesneden vanillepeul en schraap vervolgens de peul leeg. De zwarte vanillepulp mag door de melk. De overgebleven lege peul kan je op sterk water zetten, dan krijg je een fijne essence.
  • 2Los de suiker op in de nog warme melk en roer het amandelmeel erdoor.
  • 3Voeg een scheutje amandelessence toe als je dat hebt. Zo nee, geen ramp. Wij hebben geen ijsmachine, maar laten het ijs gewoon ontstaan in een bakje in de diepvries. U kunt het steeds even doorroeren, maar mocht dat niet lukken, dan haal je het gewoon een minuut of tien voor het opdienen uit de vriezer.
  • 4Als het iets ontdooit is, mengt u er met een staafmixer heerlijk ijs van.
  • 5Aan tafel besprenkelt u er wat van die lekker en o zo gezonde extra vierge olijfolie overheen. Die zeker niet per se afkomstig hoeft te zijn uit Zuid-Toscane.