Terug naar overzicht
Liguria olijfolie ENIT

Imperia, stad van de olijfolie in Ligurië

Imperia, een charmante stad aan de Italiaanse westkust, is misschien niet zo bekend bij Nederlandse toeristen, maar heeft alle ingrediënten voor een culinaire vakantie. Mét een scheutje olijfolie.

Imperia heeft een lange historie waar het gaat om olijven, al was het alleen al om de beroemde Taggiasche olijven die er vandaan komen. Omdat de stad is ontstaan uit een samenvoeging van de stadjes Oneglia en Porto Maurizio (in 1923), geniet je bovendien van alles dubbel: twee historische centra, twee havens, en twee harten van één stad aan zee.

Olioliva, hét olijfoliefeest

Je verkent Imperia het best te voet, zeker tijdens het Olioliva-festival, dat dit jaar in november plaatsvindt in het historische centrum van Oneglia. Hier vind je talloze stands en kraampjes met lokale producten, perfect voor liefhebbers van de Italiaanse keuken.

Vloeibaar goud

Als het kloppende hart van de olijfolieproductie herbergt Imperia het Olijfmuseum, opgericht door de familie Fratelli Carli. Dit museum neemt je mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van olie, waarbij je kennismaakt met historische landbouwwerktuigen en archeologische vondsten die met het vloeibare goud verbonden zijn.

Oneglia en Porto Maurizio in Imperia

Oneglia is het moderne en dynamische hart van Imperia, waar je de belangrijkste handelsaders van de stad vindt, samen met oude vissershuizen in Calata Cuneo. Tegenwoordig vind je hier viswinkeltjes en talloze restaurantjes in gevestigd, beroemd om hun heerlijke gerechten met zeevruchten.

Porto Maurizio vormt het oude hart van Imperia. Hier vindt elk jaar de ‘Vele d’Epoca’ plaats, een evenement met historische schepen. In de haven vind je de imposante Basiliek van San Maurizio, de grootste kerk van Ligurië, met 19e-eeuwse fresco’s, schilderijen en beeldhouwwerken. Vanaf hier leidt een spiraalvormige weg naar de top van Parasio, waar je kunt genieten van een van de mooiste uitzichten van Ligurië. Het geluid van de golven en meeuwen in de verte creëren hier een betoverende stilte die je nergens anders vindt.

Meer weten over al het moois uit Ligurië of de heerlijke olijfolie?

Partnership met ENIT – Italian Tourist Board