Terug naar overzicht

Italiaanse klassieker: baccala alla vicentina

Italianen zijn echte liefhebbers van stokvis en zoutevis. Er zijn verscheidene kwaliteiten te onderscheiden. Tegenwoordig kun je de vis gekweekt kopen – dat scheelt enige dagen in de bereiding – maar ook de oerversie van de stokvis, die keiharde, gedroogde planken, zijn op bijna iedere markt wel te vinden.

Deze baccalà alla vicentina is nog altijd enorm populair. Niet alleen in Vicenza, maar in de hele regio Veneto. Met name de toevoeging van kaneel is typerend voor dit gerecht. Traditioneel wordt deze stokvis geserveerd met polenta (een zeer dikke voedzame pap van maïsmeel). 

Dit recept komt uit het kookboek De Italiaanse Klassiekers.


Deze wijn past er perfect bij:

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 1 kilo stokvis (minimaal 2 etmalen geweekt, waarbij het koude water regelmatig ververst moet worden. Of 1 kilo al gekweekte stokvis.)
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 2 el versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 2 el olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 4 ansjovisfilets
  • 2 el bladpeterselie, fijngehakt
  • 250 ml droge witte wijn
  • 500 ml melk
  • 20 gr roomboter

Preparation

  • 1Verwarm de oven voor op 220°C. Ontschub de stokvis en verwijder de graten, maar laat het vel aan de vis zitten.
  • 2Snijd de vis in tamelijk grote stukken en leg die in één laag in een niet ingevette ovenschaal. Strooi er wat zout, peper, kaneelpoeder en Parmezaanse kaas overheen.
  • 3Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem. Fruit daarin de knoflook en de ui. Zodra de ui glazig ziet, de ansjovis en de peterselie toevoegen en het geheel blussen met witte wijn.
  • 4Laat de wijn bijna volledig verdampen. Giet de melk erbij en laat die goed heet worden.
  • 5Laat nu de boter in de saus smelten en lepel de saus over de vis in de ovenschaal.
  • 6Zet de schaal in de oven, totdat de saus mooi ingedikt is. Meestal is de vis dan ook perfect.
  • 7Serveer gloeiend heet, met een lekkere portie polenta.