Terug naar overzicht

9 Bekende Nederlanders delen hun tips uit Italië

Dat wij Italië het mooiste land ter wereld vinden tonen we al in ruim 100 edities. Veel mensen delen onze voorliefde. 9 bekende Nederlanders vertellen wat Italië voor hen zo bijzonder maakt.  

Deze interviews zijn voor de coronaperiode afgenomen.

1. Rik Felderhof, schrijver/programmamaker

Denkend aan Italië, zie ik… ‘Vrolijke mensen, goedgeklede vrouwen, bejaarde wandelaars op weg naar de kerk en spelende kinderen laat in de avond. Maar ook mooie wijngaarden, oude steden, verlaten dorpen en zonovergoten landschappen. Italië is een opera waarin alle emoties samen komen en het land met de beste keuken van de wereld. De smaak van Italië is een regenboog van pure gerechten waarvan jong tot oud dagelijks genieten. De Italiaanse keuken is er voor iedereen. Een keuken gedragen door het volk.

Favoriete steden
Mijn favoriete steden zijn Venetië en Rome, steden die ik beter heb leren kennen door de research voor de trilogie De Vliegenvanger. Ik ben dan ook trots dat de roman vertaald is in het Italiaans. Daarnaast is het nieuwe boek Een zomer in Italië – het dolce vita van Rik Felderhof een reisjournaal aan de hand van fragmenten uit De Vliegenvanger, uitgegeven door de ANWB een wegwijzer langs de Ravelli-route. Er staan trouwens ook nog twee steden op mijn bucketlist: Verona en Siena.’

2. Andrea Vreede, Vaticaan-correspondent NOS Nieuws 


Denkend aan Italië, zie ik…‘Een wonderschoon maar ook altijd maar worstelend land voor me. In de bijna 26 jaar dat ik in Rome woon en werk, heb ik geleerd om verder te kijken dan de politieke chaos en het onvermogen van de bestuurlijke klasse om dit land werkelijk eens en voor altijd goed op de rails te zetten. Ik heb langzaamaan ingezien dat die rails er eigenlijk al zijn. Soms bijna onzichtbaar, soms gloednieuw en fonkelend. Italië is Italië omdat er zoveel chaos en hectiek heersen. De veerkracht, dynamiek en solidariteit van ongekend veel Italianen zorgen ervoor dat ik steeds weer nieuwe voorbeelden van excellentie en warme menselijkheid tegenkom. Redenen om Italië (soms onder een beetje Nederlands gemopper) volledig te accepteren. Sterker nog, in mijn hart te sluiten.

Onvergetelijk? Tjonge, ik heb zoveel bijzondere dingen meegemaakt in al die jaren, maar ik denk dat mijn bezoeken aan het eilandje Lampedusa de diepste indruk heeft achtergelaten. Mijn eerste reportage voor het NOS Journaal vanaf het eiland was in 2006. Toen al kon het opvangcentrum voor migranten de grote hoeveelheid mensen niet aan. Ik ben er vier keer terug geweest en iedere keer waren de Lampedusanen even vriendelijk en behulpzaam. Ja, ze zijn een voorbeeld voor Europa.’

3. Bert Visscher, cabaretier

Denkend aan Italië, zie ik… ‘Het uitzicht vanaf mijn dakterras: blauwe lucht, zon, zee en Apenijnen. Wie droomt daar niet van, inderdaad. Het is alweer een jaar of 16 geleden dat ik in Stella Cilento een krot kocht. Juist in dit boerendorpje, waar zo’n gemoedelijke stilte heerst. Klink misschien gek, uit de mond van een druktemaker, maar die stilte is wel machtig, hoor! Af en toe een piepend autootje of een krakende kar en dat is het.
Dat ik een bekende Nederlander ben, zal de dorpelingen een worst zijn. Heerlijk, haha. Ik kan er dan ook fijn schrijven of me opladen voor een serie shows in Carré. Italië staat eigenlijk altijd voor de fijne dingen in het leven, als ik het zo bekijk. Even lekker op het pleintje zitten in het dorp of de berg afrijden naar zee, ik ben er zo. Napels ligt op een uurtje van mijn huis. En als ik thuis in Groningen ben, dan is restaurant Da Vinci een plek waar ik graag kom. Daar proef ik Italië en zie ik Stella Cilento.”   

4. Milan van Waardenburg, acteur

Denkend aan Italië, zie ik… ‘Hoog water in Venetië en een grote pan met pasta! Ik was een jaar of 15, zat op de middelbare school en één van mijn eerste concertreizen ging naar Italië. Onvergetelijk moet ik zeggen, ook omdat we in een gastgezin verbleven. Dat was in mijn geval een gezin met zes kinderen met veel drukte en lekker eten. Ach, het koekjesontbijt was even wennen, maar die pasta was geweldig. Daarom ben ik nu ook heel erg trots op mijn Spaghetti Carbonara, al zeg ik het zelf.

Opera
Ja, Italië is absoluut een inspirerend muziekland. Hoewel wij met de schoolband rock speelden in Venetië, heb ik wel geleerd dat er ongelooflijk veel muziekhistorie in deze stad zit. Een rol in een opera? Oei, dat is wel wat anders dan musical, maar waarom niet. Ik hou wel van een uitdaging en ik kreeg van mijn moeder heel wat Andrea Bocelli mee, dus laat Verdi maar komen, haha. Het is trouwens ook een perfect alibi om Italië beter te leren kennen, zoals ik dat ook al twee jaar heb met Rusland voor mijn rol in Anastasia.’

5. Rick Nieman, journalist en tv-maker

Denkend aan Italië, zie ik…’De besneeuwde, imposante hellingen van de Monte Bianco, terwijl ik, nog nahijgend van een pittige off-piste afdaling in het skigebied van Courmayeur, mijzelf neervlij in een comfortabele loungestoel. De houtblokken in de open buitenkachel branden weldadig en bij de te aardige serveerster bestel ik een Bombardino – de warme eierlikeur met een bescheiden scheut koffie en een iets grotere scheut rum, met slagroom uiteraard. Wie zegt dat Italië alleen fijn is in de zomer?!

Italianen geven niet op
Maar Italië heeft ook andere kanten. Zo kwam ik voor mijn tv-serie Langs Romeinse Wegen terecht in Taranto, waar ik een moeder en dochter interviewde die hun enige kleinkind, respectievelijk nichtje waren verloren aan een hersentumor, vrijwel zeker veroorzaakt door de giftige uitstoot van de Ilva-staalfabriek daar, de grootste (en goorste) van Europa. Dat gesprek zal ik nooit vergeten. Het verdriet, de woede en vooral de strijdvaardigheid van de vrouwen daar was meer dan indrukwekkend. Het vertrouwen in de overheid hebben ze al lang verloren, maar ze geven het niet op. Hun houding tekent voor mij de kracht van het Italiaanse volk. Wat ‘Rome’ ook doet of beslist, hoe inefficiënt of corrupt politici ook zijn, de gemiddelde Italiaan gaat door met zijn dagelijkse leven en geeft niet op. Mai!’

6. Ilja Gort, wijnboer/schrijve

Denkend aan Italië, zie ik… ‘Onstuimig lekkere koffie, heerlijke wijn, hartverwarmende mensen en een verwoestend mooie cultuur. Het is vooral die koffie die ik mis als ik thuis in Frankrijk of Nederland ben.
In twaalf tv-afleveringen ‘Gort over de grens’ hebben we Italië van kop tot staart doorkruist, waarbij elke plek haar eigen schoonheid heeft. Mijn meest bijzondere ervaring is dat ik heb geconstateerd dat Italianen het heerlijk vinden om de wet te overtreden. Dit in tegenstelling tot Frankrijk waar men het rustgevend vindt alles met een gekmakende precisie mogelijk volgens de wet te doen.’

7. Leo Blokhuis, journalist/presentator en ‘popprofessor’

Denkend aan Italië, zie ik… ‘Die mooie zomeravond in Rome. Mijn goede vriend Dio – hij kan zich in Italië niet met die naam voorstellen – en ik zitten op een klein terras op een pleintje. Er staan drie lange tafels, je schuift gewoon aan. Er is geen kaart: vis of vlees en de rest gaat vanzelf. Tijdens de secundo komt er een koor uit de kerk tegenover ons. Zo’n dertig koorleden stellen zich op de trap op en zingen een half uurtje hun prachtige liederen. Het eten is voortreffelijk, de wijn meesterlijk en de muziek prachtig. De maan schijnt en je wilt dat dit moment nooit stopt.

Ook thuis laat ik me graag verleiden door Italië; de keuken, de wijn en in mindere mate ook in de muziek. Eén van mijn favoriete artiesten, helaas veel te jong overleden, is Gianmaria Testa. Hij zit een beetje in de lijn van Paolo Conte en toevallig komen beiden uit Piemonte. Prachtige teksten op vaak mooie, meeslepende melancholieke muziek gebracht. Ik houd ook erg van de sentimentele, Italiaanse muziek uit de jaren 50 en 60, zoals die van Ornella Vanoni en Luigi Tenco.’

8. Sandra Ysbrandy, tv-kok en vitaliteitsadviseur

Denkend aan Italië, zie ik… ‘Het prachtige eiland Sicilië! En ik proef de Siciliaanse gerechten die zo sterk beïnvloed zijn door de Arabische keuken. Deze mix levert niet alleen prachtige gerechten op, zoals couscous met vissoep, het bevestigt ook dat simpel koken met een beperkte hoeveelheid fantastische ingrediënten zoveel intense smaken oplevert. Díe Italiaanse keuken, daar hou ik van!

Pasta vongole
Los van het eten vind ik het ook heel fijn om steden te bezoeken, zoals Rome. Ik heb er natuurlijk de hoogtepunten bezocht, maar nog fijner vond ik de sfeer in de stad. Gewoon slenteren door de straten van Rome en met een cappuccino op een terras mensen kijken. Heerlijk! Nu ik er aan denk, zie ik ineens weer dat piepkleine kelderrestaurant voor me, waar een bisschop aan een klein tafeltje intens zat te genieten van een heerlijk bord pasta vongole. Ik heb dat toen ook besteld. Het was de lekkerste pasta vongole die ik óóit gegeten heb.’

9. Astrid Joosten, tv-presentator en wijnkenner

Bekijk: ‘dit is wat Italië voor mij zo bijzonder maakt’.

BEKIJK OOK:

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste tips en nieuwtjes uit Italië? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Tekst: Marco Bosmans