Terug naar overzicht
kabeljauw met linzen

Gezond en lekker: kabeljauw met linzen

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: zo maak je salsa verde met kabeljauw met linzen.

Linzen worden in Italië vaak op oudejaarsavond gegeten, voor rijkdom en geluk. Wij eten linzen het hele jaar door voor onze gezondheid. Het gerecht dat we hier presenteren kom je in veel Italiaanse kookboeken tegen, iedere keer net iets anders, maar altijd met een soort van salsa verde en dus die linzen. Het is dan ook een prachtcombinatie! En een ultiem voorbeeld van de kracht van de mediterrane keuken: helder, simpel en smaakvol.
kabeljauw met linzen

Kabeljauw met linzen

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 scheut bakolie
  • 1/2 winterpeen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 lit water
  • 150 gr linzen

voor de salsa verde:

  • munt
  • handje peterselie
  • 1 knoflookteentje
  • 2 ansjovisjes
  • 1 el kappertjes
  • 1 el mosterd
  • 150 ml olijfolie extra vergine
  • beetje bloem
  • 300 gr kabeljauw
  • scheut citroensap
  • zwarte peper en zout

Instructies

  • Snipper de ui en snij de peen en de bleekselderij in schijfjes. Bak eerst de ui aan en voeg dan de wortel en de bleekselderij toe. Laat dit een minuut of 10 bakken en doe dan het water erbij. Laat het geheel 10 minuten zacht koken.
  • Zeef de bouillon en kook de linzen in de bouillon in een klein half uur rustig gaar. Proef of ze lekker zijn of nog iets meer tijd nodig hebben.
  • Maak intussen de salsa verde. Snij de munt, de peterselie en de knoflook fijn. Meng dit samen met de ansjovis, de mosterd en de olijfolie met een staafmixer tot een saus.
  • Wrijf de kabeljauwmoot in met de bloem. Verwarm een scheut olie en bak de kabeljauw eerst op de kant van het vel een minuut of vijf, en daarna de andere kant. Als de kabeljauw ondoorschijnend wit is geworden is hij gaar.
  • Drapeer de salsa verde op een schaal en roer er de linzen direct nadat ze zijn afgegoten doorheen. Leg er vervolgens de kabeljauw op.
  • Breng het geheel nog wat extra op smaak met citroensap, veel zwarte peper en eventueel nog wat zout.
5 van 2 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.