Terug naar overzicht

3x bezoek deze kustdorpjes in Italië voordat ze te toeristisch worden

De prachtige huisjes in Positano of de poëtische dorpjes van Cinque Terre behoren nog altijd tot de mooiste van Europa. Maar als je daar geniet van de zonsondergang is de kans groot dat je omver wordt gelopen door mensen met een selfie stick. Dit zijn nog 3 ‘geheime’ pareltjes.
De volgende drie plaatsen aan de Italiaanse kust opereren nog een beetje onder de radar, en dat terwijl ze zo veel sfeer en cultuur te bieden hebben. Festivals over wijn, kunst of jazz, musea en alles wat je maar wilt, op de mensenmassa’s na. Tot nu toe, tenminste. De kans is namelijk groot dat deze dorpjes steeds populairder worden.
1. Furore (Amalfikust, Campanië)
Het is een wonder dat er nog een plaatsje is aan de Amalfikust dat niet overspoeld wordt door toeristen. In tegenstelling tot Amalfi of Positano wordt Furore gevormd door een fjord. Het beschutte baaitje wordt omringd door hoge kliffen en een paar pretentieloze, gekleurde huisjes.
Hier slaap je: wil je in Furore overnachten, dan is dit leuke airbnb appartement een aanrader.

Dit doe je: naast zwemmen en relaxen op het strand, kun je hier ook voor sportievere activiteiten terecht. Wandelen of mountainbiken langs de klif bijvoorbeeld. In september komen muurschilders samen in Furore om de stad een nieuw kleurtje te geven.
2. Chioggia (Veneto)
De bijnaam ‘klein Venetië’ doet Chioggia geen recht. Ja, er zijn grachten, bruggen en gekleurde huizen, maar Chioggia is een vissersdorpje met kenmerken die meer weghebben van het rauwe Napels dan toeristisch Venetië. De enige overeenkomst is de prachtige architectuur.

Hier slaap je: in de zomermaanden is het goed toeven in de gekleurde cottages op campinggrandeitalia.com/it, met een bar, zwembad en eigen strand.

Dit doe je: in dit oude stadje vind je een aantal kerken en de oudste klokkentoren ter wereld, de Torre dell’Orologio di Sant’Andrea. De vismarkt op de Via Poli Giovanni is ook een aanrader. Of maak een boottochtje naar andere eilandjes in de lagune, zoals Pellestrina or Ca’ Roman.
3. Giglio Porto (Toscane)
Op het Toscaanse eiland Giglio ligt dit mooie havenstadje met pastelkleurige huizen. Huur een scooter (want: veel smalle straatjes en steile heuvels) zodat je helemaal naar boven kunt voor een adembenemend uitzicht op Elba en zelfs Corsica.

Hier slaap je: dit appartementencomplex biedt keuze uit 2- en 4-persoons kamers. Alle kamers hebben een terras met zeezicht. Er is een infinity pool en je mag gratis een auto of scooter gebruiken.

Dit doe je: het historische plaatsje Giglio Castello is een bezoek waard. In het laatste weekend van september is er een wijnfestival ter viering van de witte Ansonaco wijn die alleen op dit eiland wordt geproduceerd.
LEES OOK: