Maritozzi recept: Italiaanse broodjes gevuld met room
Maak deze heerlijke maritozzi zelf en serveer ze royaal bestrooid met pistachenoten!
Deze Italiaanse broodjes, gevuld met romige vulling, zijn niet alleen verrukkelijk maar zien er ook nog eens prachtig uit. Al eeuwenlang worden ze met liefde bereid in Rome. De naam ‘maritozzo’ is afgeleid van het Italiaanse woord ‘marito’, wat ‘echtgenoot’ of ‘bijna-echtgenoot’ betekent. Het verhaal gaat dat deze zoete broodjes vroeger door aanstaande echtgenoten aan hun geliefde werden gegeven, vaak met een verlovingsring verstopt in de roomvulling. Maak nu je eigen maritozzi met dit recept.
Op zoek naar meer inspiratie voor lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Maritozzi recept
Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
Bereidingstijd: 15 minuten minuten
3 uur uur 50 minuten minuten
Totale tijd: 4 uur uur 25 minuten minuten
Porties: 8 broodjes
Ingrediënten
Broodjes
- 1 tl gedroogde gist
- 200 ml water lauw
- 1 tl moutextract (o.a. natuurvoedingswinkel) of fijne kristalsuiker
- 375 gr wit broodmeel of bakkersmeel plus extra indien nodig
- 70 gr kristalsuiker fijn
- snufje zout
- 70 ml maïsolie
- 1 citroen onbespoten, het rasp
- 2 eieren gesplitst
- 20 gr rozijnen 10 minuten in warm water geweekt en uitgelekt
- 20 gr pijnboompitten
- 1 sinaasappel onbespoten, het rasp
Suikersiroop
- 120 gr kristalsuiker
- 80 ml water
Vulling
- 350 ml slagroom
- 30 gr poedersuiker
- 50 gr pistachenoten vermalen tot een fijn poeder
Instructies
- Laat de gist in 50 ml lauw water oplossen, doe het moutextract erbij en roer goed.
- Meng het meel met de kristalsuiker in een kom. Maak in het midden een kuiltje, voeg het opgeloste gistmengsel toe en roer alles door elkaar.
- Giet de rest van het lauwe water in een andere kom en voeg het zout, de maïsolie en de geraspte citroenschil toe. Roer dit goed door elkaar.
- Doe dit bij het meel, gevolgd door de eidooiers, en kneed alles tot een stevig deeg. Voeg de rozijnen met de pijnboompitten en de geraspte sinaasappelschil toe aan het deeg en blijf kneden tot alles goed gemengd is.
- Bestuif het deeg en de kom met wat meel, dek af met plasticfolie en laat minimaal 2 uur op een warme plek rijzen, tot het deeg met ongeveer een derde in omvang is toegenomen.
- Leg het gerezen deeg op een met meel bestoven werkvlak en kneed een paar minuten tot een stevig, elastisch deeg. Voeg indien nodig nog wat meel toe. Verdeel het deeg in acht porties en vorm elke portie tot een rond broodje. Verdeel de broodjes over een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met plasticfolie en laat 30 minuten rusten.
- Maak de broodjes ovaal en bestrijk met eiwit. Dek opnieuw af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen.
- Verhit terwijl de broodjes rijzen de oven voor tot 180 °C en maak de suikersiroop. Verhit de kristalsuiker en het water zonder te roeren 3 tot 5 minuten in een pan op middelhoog vuur, tot de vloeistof doorzichtig is. Laat afkoelen.
- Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin, haal ze uit de oven en bestrijk met de suikersiroop. Laat minimaal 20 minuten op een rooster afkoelen.
- Klop voor de vulling de slagroom met de poedersuiker tot stijve pieken. Snijd elke maritozzo aan de bovenkant in de lengte open, vul elk broodje met de slagroom en bestrooi met wat pistachenoten. De hemel in een broodje!
Nog geen stem
BEKIJK OOK:
Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:
"*" geeft vereiste velden aan
- Author: Redactie
- Posted: augustus 19, 2024