Terug naar overzicht
Martini

Maak zelf de lekkerste Martini cocktail!

Bij het maken van een Martini horen voorafgaand heel wat vragen. Wil je hem met een vodka of gin als basis? Shaken of juist gestird? Hoe droog wil je hem hebben? Dry, medium dry of juist wet? En als laatst: welke garnering heeft jouw voorkeur? Ga je voor een frisse citroenzest of heb je liever het hartige accent van olijven? De klassieke Martini was een stirred-versie op basis van gin en werd gegarneerd met een citroenzest.

Tess posthumus, auteur van het boek cocktailbijbel en ’s werelds beste vrouwelijke bartender neemt je mee in de wereld van de Martini.

Gebruik 10 ml droge vermouth voor een Dry Martini. Gebruik 20 ml droge vermouth voor een Medium Dry Martini. Gebruik 30 ml droge vermouth voor een Wet Martini.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat dan ook uit naar deze versie, wet, met 30 ml droge vermouth. De wet-gin-Martini met deze verhouding heet ook wel een two-to-one Martini. Nog wetter dan mijn two-to-one Martini is een Fifty-Fifty Martini. Hierbij gebruik je evenveel vodka of gin als vermouth, een split base zoals dat heet van 45 ml vodka of gin en 45 ml droge vermouth.

En dan bestaan er nog degene die hem nóg wetter willen en er een Reverse Martini van maken. In dat geval draai je het recept om en gebruik je 30 ml vodka of gin en 60 ml droge vermouth. Vroeger werden er ook twee dash sinaasappelbitters in Martini-cocktails gedaan, maar langzaam zijn deze uit de cocktail verdwenen. Als variatie kun je de bitters alsnog toevoegen. Doe dit dan bij stap 2. Wel altijd even vragen of degene voor wie je de cocktail maakt dit ook wilt, want Martini-drinkers zijn vaak erg kieskeurig over hoe ze hun Martini wel en niet willen hebben.

Wil je een Dirty Martini maken? Vervang dan de vermouth door olijvennat. En ook hier vraag je ‘hoe dirty’ iemand hem wilt hebben en dus hoeveel olijvennat je toe moet voegen. Wil je liever een Gibson in plaats van een Martini? Geen probleem! Sla dan gewoon de citroenzest of olijf als garnering over en gebruik drie zilveruitjes aan een cocktailprikker.
Martini

Martini

Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 7 minuten
Porties: 1 cocktail

Ingrediënten

  • 60 ml gin of vodka
  • 10, 20 of 30 ml droge vermouth
  • ijsblokjes

Instructies

  • Vul een mixing glas met ijsblokjes.
  • Schenk de gin en droge vermouth erbij.
  • Stir alle ingrediënten totdat er vorst op de buitenkant van het mixing glas begint te vormen.
  • Strain de cocktail in het glas.
  • Garneer met een citroenzest of drie olijven.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.