Napolitaanse babà: zo maak je deze cakejes met rum
Terug naar overzicht

Napolitaanse babà: zo maak je deze cakejes met rum

Dit Napolitaanse gebakje is bekend en gewaardeerd over de hele wereld. En dat is niet voor niets: de babà heeft een heerlijke zoete smaak.

De hoeveelheid rum in de siroop pas je aan naar smaak. De Napolitanen gebruiken heel weinig of geen rum, terwijl de Parijzenaren juist heel veel drank lekker vinden. Alles mag!

Week houdbaar
De baba’s zijn een week houdbaar in de glazen pot, mits die echt brandschoon is.

Dit recept komt uit: Big Mamma’s Cucina Popolare.

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

BEKIJK OOK:

Details

  • Servings: 8

Ingredients

  • Voor het deeg:
  • 140 g bloem, bij voorkeur type 00
  • 7 g verse gist of 1 tl gedroogde instantgist
  • snuf zout
  • 1 tl honing
  • 45 g boter, op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • Voor de siroop
  • 1 biologische sinaasappel
  • 1 vanillestokje
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 1 el rum

Preparation

  • 1egin met het deeg. Meng in een grote kom met een elektrische mixer de bloem met de gist, het zout, de honing, de boter en twee eieren. Kneed het deeg met de hand nog even na tot je een glad deeg hebt (het mag niet aan de zij kanten van de kom blijven kleven).
  • 2Voeg het overgebleven ei toe en meng opnieuw met de mixer. Het deeg moet nu dunner zijn, maar nog wel samenhangen. Vet vervolgens de wanden van een siliconen baba-vorm in met acht holtes dun in.
  • 3Zet de baba-vorm op een bakplaat. Verdeel het deeg evenredig over de holtes van de vorm. Vul iedere vorm tot maximaal twee derde. Laat het deeg op een warme, vochtige plek minstens 2 uur rijzen, tot het deeg tot de bovenrand van de holtes komt.
  • 4Verwarm de oven voor tot 170 °C. Bak de baba’s 20 minuten. Haal de baba’s na het bakken meteen uit de bakvorm en laat ze afkoelen.
  • 5Maak de siroop. Rasp alleen het oranje gedeelte van de sinaasappelschil met een dunschiller of rasp. Giet 650 ml water in een steelpan. Schraap boven de pan het merg uit het vanillestokje. Voeg ook het vanillestokje, de fijne kristalsuiker, het kaneelstokje, de steranijs en de geraspte sinaasappelschil toe.
  • 6Breng het water aan de kook, haal het direct van het vuur en laat de siroop afkoelen. Schenk de afgekoelde siroop in een grote, brandschone (weck)pot en voeg de rum toe.
  • 7Dompel de baba’s een voor een onder in de siroop en let op dat je ze niet breekt. Sluit de pot goed af. Laat de pot minimaal 5 uur in de koelkast staan.
  • 8Serveer de baba’s door ze met een schone lepel voorzichtig uit de glazen pot te scheppen en op borden te leggen. Schenk een lepel rumsiroop op iedere baba.