Terug naar overzicht
Orecchiette pasta recept

Zo maak je orecchiette met cime di rapa

Cime di rapa, ook bekend als rapini of broccoletti, is een groente met eetbare stengel, bladeren en bloemen en verwant aan broccoli.

Een heerlijk eenvoudig recept uit het boek Perfect Pasta at Home. 

Orecchiette pasta recept

Orecchiette recept met Italiaanse bladgroente

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 800 gr cime di rapa (Italiaanse bladgroente; bimi is een alternatief)
  • 4 el olijfolie extra vergine
  • 100 gr paneermeel
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 3/4 ansjovis in olie
  • 500 gr orecchiette
  • 1 rode peper vers en fijngehakt (optioneel)
  • zout naar smaak

Instructies

  • Verwijder de steeltjes van de cime di rapa, bewaar en de zachte bloemen en bladeren. Spoel die goed af onder stromend water.
  • Breng een pan gezouten water aan de kook en kook de cime di rapa gedurende 10-15 minuten tot ze zacht zijn. Haal de cime di rapa met een schuimspaan uit de pan. Bewaar het kookwater.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het paneermeel toe en rooster een paar minuten, roer om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig bruin wordt. Zet even opzij en veeg de pan droog met wat keukenrol.
  • Giet de resterende olie toe in de pan en fruit de knoflook 2 minuten op laag vuur tot het gaat geuren.
  • Voeg de ansjovis toe, laat ze smelten en maak de visjes van elkaar los in de hete olie. Verwijder eventueel grotere graatjes. Voeg de cime di rapa toe aan het knoflook- en ansjovismengsel.
  • Breng de pan met het kookwater weer aan de kook en voeg toe de pasta en kook tot zeer beetgaar, haal ongeveer 2 minuten eerder van het vuur dan het pak aangeeft.
  • Terwijl de pasta kookt, haal je 2 lepels kookvocht eruit en voeg dit toe aan het cime di rapa-mengsel. Kook dit mengsel op hoog vuur en roer regelmatig tot een glanzende saus ontstaat.
  • Giet de pasta af en voeg toe aan de pan met de cime di rapa. Roer het geheel door elkaar en kook nog 5 minuten.
  • Proef en breng op smaak met zout en verse chili. Serveer direct en garneer met het geroosterde broodkruim.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.