Terug naar overzicht

Zo maak je orecchiette met cime di rapa

In Puglia zijn cime di rapa onlosmakelijk verbonden met de oortjespasta uit deze regio, orecchiette. Hier delen we het recept.

Cime di rapa is verwant aan de broccoli en wordt in Nederland ook wel broccoletti genoemd.

Uit het boek Perfect Pasta at Home komt dit recept.

Het recept vind je hieronder

PROBEER OOK:


Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 800 g cime di rapa (Italiaanse bladgroente; bimi is een alternatief)
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 100 gram paneermeel
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 3-4 ansjovis in olie
  • 500g orecchiette
  • 1 verse rode peper, fijngehakt (optioneel)
  • Zout, naar smaak

Preparation

  • 1Verwijder de steeltjes van de cime di rapa, bewaar alleen de zachte bloemen en bladeren. Spoel die goed af onder stromend water.
  • 2Breng een pan gezouten water aan de kook en kook de cime di rapa gedurende 10-15 minuten tot ze zacht zijn. Haal de cime di rapa met een schuimspaan uit de pan. Bewaar het kookwater.
  • 3Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het paneermeel toe en rooster een paar minuten, roer om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig bruin wordt. Zet even opzij en veeg de pan droog met wat keukenrol.
  • 4Giet de resterende olie toe in de pan en fruit de knoflook 2 minuten op laag vuur tot het gaat geuren.
  • 5Voeg de ansjovis toe, laat ze smelten en maak de visjes van elkaar los in de hete olie. Verwijder eventueel grotere graatjes. Voeg de cime di rapa toe aan het knoflook- en ansjovismengsel.
  • 6Breng de pan met het kookwater weer aan de kook en voeg toe de pasta en kook tot zeer beetgaar, haal ongeveer 2 minuten eerder van het vuur dan het pak aangeeft.
  • 7Terwijl de pasta kookt, haal je 2 lepels kookvocht eruit en voeg dit toe aan het cime di rapa-mengsel. Kook dit mengsel op hoog vuur en roer regelmatig tot een glanzende saus ontstaat.
  • 8Giet de pasta af en voeg toe aan de pan met de cime di rapa. Roer het geheel door elkaar en kook nog 5 minuten.
  • 9Proef en breng op smaak met zout en verse chili. Serveer direct en garneer met het geroosterde broodkruim.