Terug naar overzicht

Orecchiette puttanesca: een zoete variant met heerlijke specerijen

De Italiaanse pasta puttanesca wordt vaak herkend aan zijn pittige smaak. Deze Napolitaanse variant is echter zoet en ‘in de stijl van de prostituees’ – zonder de ansjovis, maar met kikkererwten en specerijen.

Dit recept komt uit Ottolenghi.

PROBEER OOK:

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 50 ml olijfolie, plus 2 el voor erbij
  • 6 tenen knoflook, geperst
  • 1 blik van 400 g kikkererwten, goed uitgelekt en drooggedept (240 g)
  • 2 tl scherp gerookte paprikapoeder
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • ¾ el tomatenpuree
  • 40 g peterselie, grofgesneden
  • 2 tl citroenrasp
  • 3 el fijne kappertjes
  • 125 g Nocellara-olijven (of een andere soort groene olijven), ontpit en gehalveerd (80 g)
  • 250 g kleine, zoete cherrytomaatjes
  • 2 tl fijne kristalsuiker
  • ½ el karwijzaad, licht geroosterd en gekneusd
  • 250 g gedroogde orecchiette
  • 500 ml groentebouillon of kippenbouillon
  • zout en zwarte peper

Preparation

  • 1Doe de eerste zes ingrediënten met ½ theelepel zout in een grote sauteerpan met een deksel en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Bak alles 12 minuten onder af en toe roeren tot de kikkererwten licht knapperig zijn – misschien moet je het vuur iets lager zetten als ze te snel kleuren. Schep een derde van de kikkererwten uit de pan en houd ze apart als garnering.
  • 2Roer in een kleine schaal de peterselie, citroenrasp, kappertjes en olijven door elkaar. Doe twee derde van het peterseliemengsel in de sauteerpan, samen met de cherrytomaatjes, suiker en karwijzaad en laat het regelmatig roerend 2 minuten op halfhoog tot hoog vuur koken.
  • 3Voeg de pasta, bouillon, ¾ theelepel zout en 200 ml water toe en breng het tegen de kook aan. Zet het vuur halfhoog, zet het deksel op de pan en laat de pasta in 12-14 minuten beetgaar koken.
  • 4Roer de rest van het peterseliemengsel door de pasta, besprenkel met de overgebleven 2 eetlepels olie en garneer met de achtergehouden gebakken kikkererwten en een royale draai versgemalen peper.