Terug naar overzicht
Pappardelle sjalot

Sticky sjalotten met pappardelle, tijm en salie

In het vijfde vegetarische kookboek van de Britse Anna Jones, Anna’s perfecte smaken draait het om twaalf basisingrediënten die iedereen wel in huis heeft, zoals olijfolie, mosterd of knoflook. Italiaans eten zonder vlees is helemaal niet moeilijk!

‘Dit gerecht ontstond uit een diep verlangen naar pappardelle met een rijke ragù, maar die van mij moest natuurlijk met groenten worden gemaakt, en ik wilde het gerecht snel bereiden omdat het een doordeweekse maaltijd was. De sjalotten worden gesmoord tot een superzoete, rijke ragù, die steun krijgt van tomatenpuree, houtige kruiden en knoflook. De saus smaakt alsof er veel meer werk in zit dan erin zit.’

Dat vegetarisch koken niet ingewikkeld hoeft te zijn, bewijst dit lekkere recept dat we hier delen: sticky sjalotten met pappardelle, afkomstig uit haar nieuwste kookboek, Anna’s perfecte smaken. Bestel hier de editie waarin dit recept voor vegetarische pappardelle te vinden is. Op zoek naar meer inspiratie voor lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Pappardelle sjalot

Pappardelle met sjalotten

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 8 banaansjalotten (600 gr), gepeld en in dunne ringen
  • 75 ml olijfolie
  • klont boter (optioneel)
  • 2 teentjes knoflook gepeld en fijngehakt
  • 1 wortel klein, geschraapt en geraspt
  • 4 el tomatenpuree
  • 1 el sherryazijn
  • 3x 1 takje tijm, rozemarijn en salie
  • 400 gr pappardelle (of tagliatelle)
  • 100 gr Parmezaanse kaas geraspt, voor erbij
  • ½ bosje peterselie (15 g), fijngehakt

Instructies

  • Pel de banaansjalotten en snijd ze in dunne ringen. Als je een mandoline of een keukenmachine met een schaafstuk hebt, kan dat handig zijn.
  • Schenk de olijfolie in een koude pan en voeg er een snuf zout en een klont boter aan toe, als je die gebruikt.
  • Smoor de sjalotten 20-25 minuten zachtjes op laag tot halfhoog vuur tot ze zacht maar nog niet bruin zijn.
  • Voeg de knoflook, wortel en tomatenpuree toe, en bak alles nog 5-6 minuten, tot de tomatenpuree er dik en kleverig gaat uitzien.
  • Voeg dan de sherryazijn en 200 ml water toe. Doe de kruiden erbij en bak alles nog 10 minuten tot je een zachte en karamelachtige ragù hebt.
  • Kook de pasta in ruim kokend, flink gezouten water ongeveer 1 minuut korter dan op de verpakking staat aangegeven. Hij moet net nog niet al dente zijn.
  • Laat de pasta uitlekken, maar houd een kopje van het kookvocht achter, of gebruik een keukentang om de pasta uit de pan in de pan met de ragù te tillen.
  • Haal de kruiden eruit en breng de ragù op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Voeg er zo veel pastawater aan toe dat er een mooi romige saus ontstaat die de pappardelle goed bedekt.
  • Als je de pasta in een vergiet hebt laten uitlekken en geen keukentang hebt gebruikt, dan heb je iets meer kookwater nodig.
  • Bestrooi de pasta met de geraspte Parmezaanse kaas en de fijngehakte peterselie.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.