Terug naar overzicht
Chipotle Aubergine Parmigiana

Uit de oven: parmigiana recept met chipotle

In het vijfde vegetarische kookboek van de Britse Anna Jones, Anna’s perfecte smaken draait alles om twaalf basisingrediënten die vrijwel iedereen in huis heeft, zoals olijfolie, mosterd of knoflook.

Dit gerecht valt echt onder minimale moeite, maximaal resultaat. De chipotle zorgt voor een verrassend effect, met een vleugje rokerigheid en pit – geweldig!

Bestel hier de editie waarin dit recept voor vegetarische parmigiana-recept te vinden is. Op zoek naar meer inspiratie voor lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Chipotle Aubergine Parmigiana

Parmigiana met Chipotle

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Porties: 4 - 6 personen

Ingrediënten

  • 4 aubergines groot, (1,4 kg in totaal)
  • olijfolie
  • 1 ui klein, gepeld en fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook gepeld en in dunne plakjes
  • 2 blikken gepelde tomaten à 400 gr van goede kwaliteit of 800 gr verse tomaten, ontveld en grof gehakt
  • 1-2 el chipotle in adobo (afhankelijk van hoe heet je het wilt)
  • 1 el rodewijnazijn
  • 15 gr oregano of 1 el gedroogde oregano
  • 3 bollen mozzarella (375 gr) of 300 gr vegan mozzarella, uitgelekt en in dunne plakken
  • 120 gr Parmezaanse kaas geraspt
  • 100 gr broodkruimels vers

Instructies

  • Snijd de kapjes van de aubergines en snijd ze in de lengte in plakken van 5-7 mm.
  • Besprenkel ze royaal met olijfolie en hussel om ze er goed mee te bedekken.
  • Verhit een gietijzeren grillpan of barbecue tot heel heet en gril de aubergine in porties eerst aan de ene en dan aan de andere kant, tot de plakken gaar en hier en daar geschroeid zijn – per kant duurt dat zo’n 4 minuten.
  • Stapel ze als ze klaar zijn in lagen op een groot bord of blad op, bestrooi ze als ze nog warm zijn met zout en besprenkel ze met olie. Zet terwijl je de aubergines grilt de tomatensaus op.
  • Bak in een diepe pan de ui en knoflook in een paar eetlepels olijfolie tot ze zacht en zoet zijn. Voeg de blikken tomaat of de verse tomaat, chipotle in adobo, rodewijnazijn en de helft van de oregano toe. Roer alles goed door, prak de gepelde tomaten zo nodig en laat het 25 minuten pruttelen, tot het dik en rijk is.
  • Verhit de oven nu tot 200 °C, zodat-ie op temperatuur is als de saus klaar is.
  • Spreid een beetje tomatensaus uit over de bodem van een ovenschaal van grofweg 30 x 20 cm, leg er een laag geschroeide aubergines op en laat ze elkaar iets overlappen.
  • Schep hier nog een dunne laag tomatensaus op, spreid die met de achterkant van een lepel gelijkmatig uit, leg er een laag mozzarellaplakken van 1 bol mozzarella en ⅓ van de geraspte Parmezaanse kaas op.
  • Herhaal met nog een laag aubergine, saus, mozzarella en kaas, en ga zo door tot alle ingrediënten op zijn. Je zou drie lagen van elk moeten kunnen maken.
  • Maal de broodkruimels met de andere helft van de oregano, 2 eetlepels olijfolie en een snuf zout in de keukenmachine fijn. Strooi dit over de bovenkant.
  • Bak de parmigiana 30-35 minuten in het midden van de oven, haal hem eruit en laat hem minstens 1 uur voor het serveren rusten.
  • Serveer er een met citroensap aangemaakte groene salade bij.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.