Terug naar overzicht
pasta met pompoen

Pasta met pompoen: cappellacci di zucca van Trattoria Marina

Deze heerlijke pasta met pompoen aten we bij trattoria Marina in Ferrara. Bij deze trattoria zijn het vooral de locals die aanschuiven, ver weg van het toeristenmenu. De inrichting van de trattoria stelt niet veel voor, maar wat er op je bord terecht komt is om je vingers bij op te eten. De 71-jarige mamma die de scepter in de keuken zwaait, deelde met ons haar recept.

Foto: Sofie Delauw

Details

Ingredients

  • 4 eieren
  • 400 g bloem, type 00
  • snufje zout
  • 1 kg zoete pompoen
  • Handvol parmigiano
  • 1 tl nootmuskaat
  • Handvol broodkruimels

Preparation

  • 1Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de pompoen en snijd in blokjes – hoe kleiner de blokjes, hoe sneller ze gaar zijn. Leg de pompoen vervolgens op een bakplaat en besprenkel met wat olijfolie. Schuif de bakplaat in de oven totdat de pompoen zacht is geworden. Haal uit de oven, pureer met een staafmixer en voeg naar smaak de parmigiano, nootmuskaat en broodkruimels toe*. Mix door elkaar. *De hoeveelheden van de nootmuskaat en broodkruimels gaan een beetje op gevoel en zijn afhankelijk van de grootte van je pompoen.
  • 2Voeg de eieren en de bloem met een snufje zout samen en kneed tot een deeg. Het deeg hoeft niet te rusten dus je kunt het direct dun uitrollen. Snijd hier vierkantjes uit die groot genoeg zijn om nog vulling in te kunnen doen en dicht te kunnen vouwen (± 10 bij 10 cm). Schep een eetlepel van de vulling op het deegvierkantje, vouw van punt naar punt dicht – je maakt een driehoekje – en vouw om je vinger tot er een soort hoedje ontstaat. Doe dit totdat je vulling en/of deeg op is. Kook de pasta vervolgens een paar minuten. Serveer met boter en salie of met een ragù.