Pasta met pompoen: cappellacci di zucca uit Ferrara
Terug naar overzicht
Pasta met pompoen

Pasta met pompoen: cappellacci di zucca van Trattoria Marina

Deze heerlijke pasta met pompoen aten we bij trattoria Marina in Ferrara. Bij deze trattoria zijn het vooral de locals die aanschuiven, ver weg van het toeristenmenu.

De inrichting van de trattoria stelt niet veel voor, maar wat er op je bord terecht komt is om je vingers bij op te eten. De 71-jarige mamma die de scepter in de keuken zwaait, deelde met ons haar recept. In dit vergeten middeleeuwse plaatsje in Emilia Romagna kan je zo ie zo fantastisch eten en is zeker een bezoekje waard.
Pasta maken met pompoen

Pasta met pompoen

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 400 gr bloem type 00
  • snuf zout
  • 1 kg zoete pompoen
  • 1 handvol parmigiano
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 handvol broodkruimels

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de pompoen en snijd in blokjes – hoe kleiner de blokjes, hoe sneller ze gaar zijn. Leg de pompoen vervolgens op een bakplaat en besprenkel met wat olijfolie. Schuif de bakplaat in de oven totdat de pompoen zacht is geworden. Haal uit de oven, pureer met een staafmixer en voeg naar smaak de parmigiano, nootmuskaat en broodkruimels toe*. Mix door elkaar.
    *De hoeveelheden van de nootmuskaat en broodkruimels gaan een beetje op gevoel en zijn afhankelijk van de grootte van je pompoen.
  • Voeg de eieren en de bloem met een snufje zout samen en kneed tot een deeg. Het deeg hoeft niet te rusten dus je kunt het direct dun uitrollen. Snijd hier vierkantjes uit die groot genoeg zijn om nog vulling in te kunnen doen en dicht te kunnen vouwen (± 10 bij 10 cm).
  • Schep een eetlepel van de vulling op het deegvierkantje, vouw van punt naar punt dicht – je maakt een driehoekje – en vouw om je vinger tot er een soort hoedje ontstaat. Doe dit totdat je vulling en/of deeg op is. Kook de pasta vervolgens een paar minuten. Serveer met boter en salie of met een ragù.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken
Foto: Sofie Delauw

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.