Chef Vanja van der Leeden
laat in haar nieuwste kookboek Italopop
een nieuwe kant van de
Italiaanse keuken zien.
De Smaak is fan en kreeg
een heerlijk voorproefje
van Vanja’s vermakelijke
herinneringen, rauwe foto’s
en originele recepten.
We delen haar recept voor Mezze maniche
con ragù di cipolle ofwel
pasta met uienragout en peterselie-broodkruim Vanja: ‘La pasta non aspetta.
De pasta wacht niet.
Kook hem vlak voor het
opdienen en serveer liefst
in voorverwarmde diepe
borden. Pasta is in Italië
vandaag de dag geen
eenpansmaaltijd maar een
primo, de eerste gang. Ook
ik benader pasta als primo
want ik ben gebrainwasht
in Italië.’
Meer Vanja?
Kijk dan in deze editie voor meer recepten.
Bestel het kookboek Italopop eenvoudig in onze webshop. Of bestel in combinatie met een abonnement, zo heb je beide snel in huis.
Pasta met uienragout
Voorbereidingstijd: 40 minutenminuten
Bereidingstijd: 50 minutenminuten
Totale tijd: 1 uuruur30 minutenminuten
Porties: 4personen
Ingrediënten
1kguien
100grboter
1tlzout
2elworcestershiresaus
10takjes tijm
1eltomatenpuree
1elshiro misopasta (optioneel)
100mlwitte wijn
120grcasinobroodkorsten verwijderd
20grpeterselie
1elolijfoliemild
300grpasta naar keuze
parmezaangeraspt
Instructies
Pel de uien, halveer en snijd in halve ringen. Verwarm een ruime gietijzeren pan.
Voeg de boter toe en laat smelten. Voeg de uienringen toe en bak al omscheppend glazig.
Voeg het zout toe en laat karamelliseren. Roer af en toe om. Neem hier rustig de tijd voor, minstens 30 minuten. Voeg als de uien al lekker gebruind zijn de worcestershiresaus toe. Laat weer verder smoren tot de uien nog donkerder zijn.
Ris de blaadjes tijm van de takjes en voeg toe. Als de uien goed donker van kleur zijn (na zeker 45 minuten), voeg dan de misopasta toe als je die gebruikt en blus af met de wijn. Laat de alcohol verdampen en zet het vuur laag.
Maak alvast het broodkruim: vermaal het brood tot kruim in het molentje van de staafmixer. Hak de peterselie heel fijn met een scherp mes, voeg toe aan het broodkruim en draai met de olijfolie alles nog even door tot het kruim groen is.
Bak het in een droge koekenpan droog en krokant. Kook in een andere pan de pasta in goed gezouten water al dente.
Schep met een schuimspaan de pasta met aanhangend kookvocht uit de pan en voeg toe aan de uienragout. Roer alles door elkaar.
Voeg eventueel nog een scheutje kookvocht toe, zodat er een mooie saus ontstaat. Bestrooi met peterseliekruim en serveer met Parmezaanse kaas.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen