Terug naar overzicht
Uienragout pasta recept

Vegapasta met uienragout uit Italopop

Chef Vanja van der Leeden laat in haar nieuwste kookboek Italopop een nieuwe kant van de Italiaanse keuken zien. De Smaak is fan en kreeg een heerlijk voorproefje van Vanja’s vermakelijke herinneringen, rauwe foto’s en originele recepten.

We delen haar recept voor Mezze maniche con ragù di cipolle ofwel pasta met uienragout en peterselie-broodkruim Vanja: ‘La pasta non aspetta. De pasta wacht niet. Kook hem vlak voor het opdienen en serveer liefst in voorverwarmde diepe borden. Pasta is in Italië vandaag de dag geen eenpansmaaltijd maar een primo, de eerste gang. Ook ik benader pasta als primo want ik ben gebrainwasht in Italië.’

Meer Vanja? Kijk dan in deze editie voor meer recepten. Bestel het kookboek Italopop eenvoudig in onze webshop. Of bestel in combinatie met een abonnement, zo heb je beide snel in huis.
Uienragout pasta recept

Pasta met uienragout

Voorbereidingstijd: 40 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kg uien
  • 100 gr boter
  • 1 tl zout
  • 2 el worcestershiresaus
  • 10 takjes tijm
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el shiro misopasta (optioneel)
  • 100 ml witte wijn
  • 120 gr casinobrood korsten verwijderd
  • 20 gr peterselie
  • 1 el olijfolie mild
  • 300 gr pasta naar keuze
  • parmezaan geraspt

Instructies

  • Pel de uien, halveer en snijd in halve ringen. Verwarm een ruime gietijzeren pan.
  • Voeg de boter toe en laat smelten. Voeg de uienringen toe en bak al omscheppend glazig.
  • Voeg het zout toe en laat karamelliseren. Roer af en toe om. Neem hier rustig de tijd voor, minstens 30 minuten. Voeg als de uien al lekker gebruind zijn de worcestershiresaus toe. Laat weer verder smoren tot de uien nog donkerder zijn.
  • Ris de blaadjes tijm van de takjes en voeg toe. Als de uien goed donker van kleur zijn (na zeker 45 minuten), voeg dan de misopasta toe als je die gebruikt en blus af met de wijn. Laat de alcohol verdampen en zet het vuur laag.
  • Maak alvast het broodkruim: vermaal het brood tot kruim in het molentje van de staafmixer. Hak de peterselie heel fijn met een scherp mes, voeg toe aan het broodkruim en draai met de olijfolie alles nog even door tot het kruim groen is.
  • Bak het in een droge koekenpan droog en krokant. Kook in een andere pan de pasta in goed gezouten water al dente.
  • Schep met een schuimspaan de pasta met aanhangend kookvocht uit de pan en voeg toe aan de uienragout. Roer alles door elkaar.
  • Voeg eventueel nog een scheutje kookvocht toe, zodat er een mooie saus ontstaat. Bestrooi met peterseliekruim en serveer met Parmezaanse kaas.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.