Terug naar overzicht
pasta ovenschotel

Pasta e pomodori al forno

Organiseer je binnenkort een etentje voor veel mensen en wil je graag iets makkelijks op tafel zetten? Ga dan voor deze pasta ovenschotel uit het boek The Silver Spoon, Puglia. Dit ovengerecht kun je gemakkelijk van te voren maken en vlak voordat je het serveert in de oven zetten. Kun je gewoon gezellig bij je gasten aan tafel zitten, zonder dat je de hele avond in de keuken staat.

Details

  • Cook Time: 01:10
  • Servings: 10

Ingredients

  • 2 kg tomaten, gehalveerd
  • olijfolie
  • 80 g verse broodkruimels
  • 1/2 teentje knoflook, fijngehakt
  • 65 g pecorino, geraspt
  • 65 g parmezaan, geraspt
  • handje peterselie, fijngehakt
  • 500 g gebroken rigatoni of ziti pasta
  • peper en zout
  • 100 ml olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blikken tomatenblokjes (2x 400 g)
  • peper en zout

Preparation

  • 1Snij de bolle kant van de tomaten kruislings in (niet helemaal doorsnijden). Leg de tomaten op een bord, bestrooi met out en laat ze 30 minuten 'uitlekken'.
  • 2Maak ondertussen de saus. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Fruit de knoflook. Haal de knoflook eruit en doe de tomatenblokjes (uit blik) in de pan. Breng op smaak met peper en zout en laat ongeveer 10 minuten pruttelen.
  • 3Verwarm de oven voor op 220 ºC en vet een grote ovenschaal in met olijfolie. Doe de broodkruimels in een kom en mix met de knoflook, pecorino, parmezaan en peterselie. Dep de uitgelekte tomaten droog met keukenrol en doe de helft ervan in de ovenschaal. Bestrooi met een handje broodkruimelmix en sprenkel er olijfolie over. Bak 10 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin is. Zet opzij.
  • 4Kook de pasta in een grote pan kokend water al dente. Giet af en voeg een klein handje van de broodkruimelmix toe. Verspreid de pasta over de gebakken tomaten in de ovenschaal en verdeel de overgebleven tomaten over de pasta. Strooi het laatste beetje broodkruimelmengsel over het geheel en besprenkel met olijfolie. Bak 15 minuten in de oven, of tot de bovenkant goudbruin kleurt. Laat het gerecht iets afkoelen voordat je het serveert.