Terug naar overzicht
pastadeeg - recept - jamie oliver - ravioli

Zo maak je het ultieme pastadeeg van Jamie Oliver

Jamie Oliver maakt altijd de lekkerste gerechten. Hier delen we zijn ultieme recept voor vers pastadeeg, gemaakt van een eenvoudige mix van tipo 00-bloem (‘00’ staat voor superfijn), fijne semolina, dat zalig smaakt en prachtig goudgeel is, en van scharreleidooiers.

Details

  • Servings: 8

Ingredients

  • 400 g tipo 00-bloem
  • 75 g fijne semolina
  • 12 grote eieren
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 4 eetlepels koud water
  • Pastamachine

Preparation

  • 1Het deeg: strooi 400 g tipo 00-bloem en 75 g fijne semolina in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  • 2Splits 12 grote eieren en doe de eidooiers in het kuiltje (doe de eiwitten in een diepvrieszakje en vries ze in om een keer meringue van te maken).
  • 3Voeg 2 eetlepels extra vergine olijfolie en 4 eetlepels koud water toe, klop eerst de eidooiers met een vork glad en roer vervolgens langzaam het bloemmengsel erdoor, tot het bijna niet meer gaat.
  • 4Stuif op dat moment wat bloem op je handen, breng het deeg bij elkaar en kneed het 4 minuten op een met bloem bestoven werkvlak, of tot het glad en elastisch is (eieren en bloem zijn niet altijd even groot of droog en omdat dit deeg niet te nat of te droog mag zijn, moet je zo nodig dus wat extra water of bloem toevoegen – ga op je gevoel af).
  • 5Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten.
  • 6Uitrollen: Verdeel het pastadeeg in vier porties en dek af met een schone, vochtige theedoek om te voorkomen dat het uitdroogt. Je kunt het met een deegroller uitrollen tot de gewenste dikte, maar met een pastamachine gaat het preciezer en dat is ook leuker. Maak de machine stevig vast aan de tafel.
  • 7Fase 1: Druk de porties deeg een voor een met de hand plat, draai ze op de dikste stand door de machine, stel die vervolgens twee standjes dunner in en haal het deeg er opnieuw door.
  • 8Vouw het deeg dubbel en draai het er nogmaals op de dikste stand door – ik herhaal dit altijd een paar keer omdat het deeg er superglad van wordt en je in plaats van een grillig gevormd lapje een mooie brede strook deeg krijgt.
  • 9Fase 2: Draai het deeg steeds iets dunner door de machine en stuif er telkens wat bloem over. Draai de slinger met je ene hand, terwijl je het deeg met je andere hand een beetje op spanning houdt om plooien en vouwen te voorkomen.
  • 10Draai het deeg tot de gewenste dikte en leg het op een met bloem bestoven werkvlak. Voor gerechten als linguine, tagliatelle en lasagne is 2 mm meestal een mooie dikte. Voor gevulde pasta is 1 mm beter omdat je het dubbelvouwt en het dan toch 2 mm dik wordt. En bedenk: sommige vormpjes zijn makkelijker dan andere, maar met een beetje geduld en oefening krijg je de slag vanzelf te pakken.