Terug naar overzicht
Cacio e Pepe

Pastarecept: cacio e pepe van Cesare al Casaletto

Cacio is het Romeinse woord voor pecorino romano. Deze schapenkaas wordt gemengd met zwarte peper en een zetmeelrijke pasta.

Afhankelijk van de kok variëren de resultaten van droog tot sappig. In dit pastarecept wordt er gekozen voor de variant van Leonardo Vignoli van Cesare al Casaletto. Fijn geraspte pecorino romano en zeer warm water zijn essentieel voor een gladde saus, terwijl verse, grof gemalen zwarte peper bepalend zijn voor de smaak en textuur. Het belangrijkste onderdeel van een onberispelijke cacio e pepe is echter snelheid. Als het water is afgekoeld voordat de kaas gesmolten is, krijg je een klonterige saus.
Cacio e Pepe

Pastarecept: cacio e pepe van Cesare al Casaletto

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • Zeezout
  • 450 gr spaghetti
  • 225 gr Pecorino Romano fijn geraspt
  • 2 tl zwarte peper versgemalen, plus meer om op smaak te brengen

Instructies

  • Breng een pan met gezouten water aan de kook. Kook de spaghetti al dente.
  • Doe ondertussen in een grote kom 165 gram pecorino romano, peper en een beetje kookvocht en roer dit snel door met een houten lepel tot een pasta.
  • Schep de pasta er met een grote zeef uit en voeg vlug bij het kaasmengsel. Laat het water koken in de pan.
  • Voeg al roerend een eetlepel of meer kokend water toe aan het mengsel, totdat er een gladde saus is ontstaan.
  • Bestrooi de borden met de overgebleven pecorino en serveer direct.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.