Terug naar overzicht

Penne met aubergine-tomatensaus en gebakken ricottaballetjes

Veggie-auteurs Miki Duerinck en Kristin Leybaert hebben al diverse kookboeken op hun naam staan en duiken nu in de Italiaanse keuken.

Dat levert een kookboek op vol herkenbare en toch verrassende recepten. Zoals deze lekkere, vegetarische penne.

Kaasballetjes
Italianen houden hun pasta graag simpel, maar Miki en Kristin vinden het leuk om er speelse ingrediënten aan toe te voegen, zoals hier de kaasballetjes. De aubergine wordt apart gebakken zodat ze nog meer smaak geeft aan de saus.

PROBEER OOK DEZE VEGA RECEPTEN:

Dit recept komt uit:

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 150 g penne
  • 1,5 aubergine, in blokjes
  • 3 sjalotten, grof gesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 chilipepertje, gesnipperd en eventueel ontpit
  • 4 dl tomaten in stukjes (mag uit blik of brik)
  • 10 zwarte olijven, gehalveerd
  • 1/2 koffielepel oregano
  • 1/2 bos basilicum, fijngesneden
  • olijfolie
  • peper en zout
  • Voor 15 kleine ricottaballetjes
  • 100 g ricotta
  • 50 g bloem
  • 25 g pijnboompitten, gemalen
  • 25 g Parmezaanse kaas, gemalen
  • zeste van 1/2 biocitroen
  • peper en zout
  • olijfolie

Preparation

  • 1Begin met de aubergine-tomatensaus: verhit een flinke scheut olijfolie in de pan en bak de aubergine blokjes gedurende 10 minuten, zodat ze goed gaar zijn.
  • 2Stoof in een andere pan de sjalotten in wat olijfolie gaar. Voeg de knoflook en het pepertje toe, bak ze even mee en voeg de tomaten toe. Kruid de saus met oregano, peper en zout en laat ze 15 minuten zachtjes koken.
  • 3Voeg de auberginestukjes, de olijven en het basilicum toe. Breng gezouten water aan de kook en kook de penne gaar. Giet ze af. Vermeng de penne met de saus.
  • 4Ricottaballetjes Vermeng de ricotta met de bloem, de pijnboompitten, de Parmezaanse kaas en de citroenzeste. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en rol 15 platte balletjes.
  • 5Verhit wat olijfolie in de pan en bak de balletjes aan beide zijden goudbruin. Verdeel de balletjes over de penne met auberginetomaten saus.