Terug naar overzicht
Parmigiana di zucca

De lekkerste parmigiana di zucca (pompoen) maak je zo

Cucina povera? Niet met Gennaro Contaldo’s Italiaanse armeluiskeuken. Ontdek zijn verrukkelijke comfortfood in zijn nieuwste boek, Gennaro’s Cucina, waar eenvoudige klassiekers worden gedeeld.

Gennaro deelt het recept voor parmigiana di zucca, een heerlijke variant op de klassieke melanzane alla parmigiana. Bestel hier de wintereditie waar hij nog meer heerlijke recepten deelt met ons uit zijn nieuwste boek.

Maak zelf deze pompoen parmigiana met knapperige parmezaan topping. Meer lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Parmigiana di zucca

Pompoen-parmigiana

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 4 á 6 personen

Ingrediënten

  • 1 pompoen ca 1½ kg
  • 3/4 eieren
  • bloem om te bestuiven
  • plantaardige olie om te frituren
  • 2 bollen mozzarella ca 250 gr totaal, uitgelekt en grof gehakt
  • 75 gr Parmezaanse kaas geraspt

Voor de tomatensaus:

  • 2 el olijfolie extra vergine
  • 1 ui klein, fijngehakt
  • 3 blikken gepelde tomaten van 400 gr
  • 6 basilicumblaadjes
  • zeezout
  • zwarte peper versgemalen

Instructies

Maak eerst de tomatensaus

  • Verwarm de olijfolie, voeg de ui toe en bak op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de tomaten, basilicumblaadjes en wat zout naar smaak toe. Laat ongeveer 25 minuten sudderen op laag vuur tot de saus is ingedikt.
  • Schil intussen de pompoen, snijd hem in tweeën en dan in vieren. Verwijder de zaden en snijd de rest in plakjes van ongeveer 5 mm.
  • Klop de eieren in een ondiepe schaal met een beetje zout en peper. Bestuif de pompoen met bloem. Schud het teveel eraf en haal de plakken door het geklopte ei.
  • Verhit een scheut plantaardige olie in een diepe koekenpan, voeg (eventueel in porties) de pompoen toe en frituur een paar minuten aan elke kant. Haal eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180 °C. Bekleed een ovenbestendige schaal met wat van de tomatensaus, leg wat plakjes pompoen erbovenop, bestrooi met wat zwarte peper, verdeel wat mozzarella erover, strooi wat geraspte parmezaan eroverheen en bedek met wat meer tomatensaus.
  • Maak laagjes tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laatste laagje mozzarella en geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bedek met aluminiumfolie en bak 15 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak nog eens 15 minuten totdat de kaas gesmolten is en goudbruin is.
  • Haal de pompoen-parmigiana uit de oven en laat 10 minuten rusten voordat je hem serveert.
3.25 van 4 stemmen
Pin recept Recept afdrukken
Fotografie: David Loftus

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.