Terug naar overzicht

Zo maak je deze pompoencake met sinaasappel- en mascarponeglazuur

Voor deze cake kun je elke pompoensoort gebruiken, zoals een flespompoen of een oranje hokkaidopompoen.

De Britse Laetitia Clark woont al jaren op Sardinië. Ze is chef-kok en tevens een opgeleid banketbakker. Haar boek La Vita è Dolce is een viering van de zoete dingen in het leven en brengt een onvervalst stukje Italië naar de keukentafel. Wij delen hier het recept voor pompoencake.

Dit recept komt uit  La Vita è Dolce

Fotografie: Charlotte Bland

Details

  • Servings: 10

Ingredients

  • 120 g boter, op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
  • 200 g pompoen, geschild en fijn geraspt
  • rasp en sap van 1 sinaasappel
  • 70 ml olijfolie
  • 230 g lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • ½ tl zout
  • ½ tl gemalen kaneel
  • 250 g bloem
  • 1 el bakpoeder
  • voor het glazuur: schil van 1 sinaasappel plus 1 el sap
  • 250 g mascarpone
  • 180 g roomkaas
  • 100 g glazuursuiker
  • ter garnering: sinaasappelschil, hagelslag of gekonfijte sinaasappelschijfjes

Preparation

  • 1Verwarm de oven voor op 180°C.
  • 2Beboter 2 bakvormen van 22 cm ø en bekleed de bodems met bakpapier. Doe de geraspte pompoen in een kom en voeg de sinaasappelschil en het sap toe.
  • 3Klop in een keukenmachine of in een grote mengkom met een elektrische mixer de boter, olijfolie en basterdsuiker tot een zacht en luchtig, caffè latte-kleurig geheel.
  • 4Voeg de eieren één voor één toe, terwijl je na elk ei goed klopt tot het volledig is opgenomen.
  • 5Voeg het zout, de kaneel, de bloem, het bakpoeder toe en als laatste de geraspte pompoen en sinaasappelmix, en roer alles goed door elkaar.
  • 6Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvormen en strijk de bovenkant glad.
  • 7Bak de cakes gedurende 25-30 minuten in de oven, tot ze gerezen zijn en goudbruin van kleur. Steek er een satéprikker in om te controleren of ze gaar zijn.
  • 8Haal de cakes uit de oven en laat ze 10 minuten afkoelen voordat je ze uit de bakvormen haalt en volledig laat afkoelen op een rooster.
  • 9Klop de ingrediënten voor het glazuur door elkaar in een mengkom. Verdeel de helft van het glazuur over de ene cakebodem. Leg de andere cakebodem er dan bovenop en bestrijk met de rest van het glazuur.
  • 10Versier met sinaasappelschil of hagelslag, naar eigen inzicht. Een paar reepjes gekonfijte sinaasappel zijn een leuke toevoeging.