Terug naar overzicht
Spiced pumpkin cake Pompoentaart

Feestelijke pompoentaart met sinaasappel en mascarponeglazuur

Voor de cake in deze pompoentaart kun je elke pompoensoort gebruiken, zoals een flespompoen of een oranje hokkaidopompoen.

De Britse Laetitia Clark woont al jaren op Sardinië. Ze is chef-kok en tevens een opgeleid banketbakker. Haar boek La Vita è Dolce is een viering van de zoete dingen in het leven en brengt een onvervalst stukje Italië naar de keukentafel. Wij delen hier het recept voor een heerlijk luchtige gestapelde pompoencake.
Spiced pumpkin cake Pompoentaart

Pompoencake

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 10 personen

Ingrediënten

  • 120 gr boter op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
  • 200 gr pompoen geschild en fijn geraspt
  • 1 sinaasappel het rasp en sap
  • 70 ml olijfolie
  • 230 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • ½ tl zout
  • ½ tl gemalen kaneel
  • 250 gr bloem
  • 1 el bakpoeder

Voor het glazuur:

  • 1 sinaasappel schil + 1 el sap
  • 250 gr mascarpone
  • 180 gr roomkaas
  • 100 gr glazuursuiker

Ter garnering:

  • sinaasappelschil of gekonfijte sinaasappelschijfjes
  • hagelslag

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Beboter 2 bakvormen van 22 cm ø en bekleed de bodems met bakpapier. Doe de geraspte pompoen in een kom en voeg de sinaasappelschil en het sap toe.
  • Klop in een keukenmachine of in een grote mengkom met een elektrische mixer de boter, olijfolie en basterdsuiker tot een zacht en luchtig, caffè latte-kleurig geheel.
  • Voeg de eieren één voor één toe, terwijl je na elk ei goed klopt tot het volledig is opgenomen.
  • Voeg het zout, de kaneel, de bloem, het bakpoeder toe en als laatste de geraspte pompoen en sinaasappelmix, en roer alles goed door elkaar.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvormen en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de cakes gedurende 25-30 minuten in de oven, tot ze gerezen zijn en goudbruin van kleur. Steek er een satéprikker in om te controleren of ze gaar zijn.
  • Haal de cakes uit de oven en laat ze 10 minuten afkoelen voordat je ze uit de bakvormen haalt en volledig laat afkoelen op een rooster.
  • Klop de ingrediënten voor het glazuur door elkaar in een mengkom. Verdeel de helft van het glazuur over de ene cakebodem. Leg de andere cakebodem er dan bovenop en bestrijk met de rest van het glazuur.
  • Versier met sinaasappelschil of hagelslag, naar eigen inzicht. Een paar reepjes gekonfijte sinaasappel zijn een leuke toevoeging.
5 van 2 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.