Terug naar overzicht
Coffee granita

Feestelijk dessert: koffiegranité met slagroom uit Sicilië

Allerlei Siciliaanse kloosters, vooral in Palermo, zijn beroemd vanwege hun zoetigheden. In de vroege Middeleeuwen was gebak namelijk de trots van de nonnen, en zij maken het nog steeds.

Dit heerlijke dessert maak je met slechts vier ingrediënten. Je moet er enkel even op wachten, maar het eindresultaat is dat meer dan waard. Meer lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Coffee granita

Koffiegranité

Voorbereidingstijd: 15 uur 30 minuten
Totale tijd: 15 uur 30 minuten
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 4 el suiker of naar smaak
  • 1 l sterke zwarte koffie
  • 2 dl slagroom
  • ½ el poedersuiker of naar smaak

Instructies

  • Los de suiker op in de nog hete koffie (maak hem liefst niet al te zoet). Laat de koffie afkoelen en giet hem in een ijsblokjesbakje. Zet het bakje afgedekt met plasticfolie een nacht in de vriezer.
  • Haal het eruit en pureer de ijsblokjes in een keukenmachine met steeds een paar tegelijk tot een zachte massa. Giet hem in een serveerschaal en zet deze granité afgedekt met plasticfolie terug in de vriezer.
  • Klop de slagroom met een mixer 5 minuten tot er stijve pieken ontstaan en voeg suiker naar smaak toe. Zet de schaal 3 uur afgedekt met plasticfolie in de vriezer. Haal 'm daarna eruit en roer het geheel door. Doe dit in het uur daarna elke 15 minuten zodat zich kleine kristallen vormen.
  • Haal de granité 10 minuten voor het serveren uit de vriezer. Serveer hem in feestelijke glazen, met een flinke dot slagroom erop.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.