Terug naar overzicht
Orzo alla norma Pien

Tafelen met Pien | Orzo alla norma

Pien beschrijft in haar boek
simpele, maar smakelijke recepten
die geïnspireerd zijn op de Italiaanse
keuken. Haar liefde voor Italiaanse
gerechten is al op jonge leeftijd
ontstaan. En die liefde proef je zeker terug in deze orzo alla norma.

Wat volgens haar
de Italiaanse keuken zo geliefd maakt? Met weinig, maar mooie en smaakvolle ingrediënten en zonder al te veel
kooktalent in een handomdraai iets lekkers op tafel kunnen zetten. Pien struint het liefst menukaarten af van Italiaanse restaurants op zoek naar
inspiratie. Uit haar boek hebben we dit zonnige recept voor orzo alla norma gekozen, een kleine twist aan een klassiek gerecht: de pasta alla norma. Een typisch Siciliaans gerecht met aubergine.

Orzo alla norma Pien

Orzo alla norma

Voorbereidingstijd: 50 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • olijfolie extra vergine
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie om in te bakken
  • 800 gr tomaten uit blik
  • 1 tl suiker
  • 100 gr geraspte pecorino
  • 15 gr verse basilicum grof gehakt
  • 300 gr orzo
  • 100 gr ricotta
  • 1 tl gedroogde oregano
  • chilivlokken, peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Snijd de aubergines in kleine blokjes. Meng met olijfolie, peper en zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat of rooster. Bak ongeveer 30 tot 35 minuten, tot de aubergineblokjes goudbruin zijn.
  • Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Als de olie heet is, voeg je de knoflook toe, samen met wat chilivlokken. Bak tot de knoflook goudbruin is, maar laat de knoflook niet verbranden.
  • Voeg de tomaten, oregano, suiker en een snufje peper en zout toe. Zet het vuur laag en laat het tot een dikke saus indikken, ongeveer 15 minuten. Roer regelmatig en voeg af en toe wat pecorino en basilicum toe.
  • Kook ondertussen de orzo zoals aangegeven op de verpakking. Bewaar wat van het pastawater voor de saus.
  • Haal de aubergines uit de oven en voeg aan de tomatensaus toe. Als het goed is, zijn de aubergineblokjes zacht en breekbaar. Door het roeren worden ze goed in de saus opgenomen.
  • Voeg de orzo toe en roer goed door. Voeg wat pastawater toe als de saus te dik is. Verdeel de orzo over de borden. Serveer met ricotta, extra pecorino, peper en basilicum.
4.15 van 7 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.