Loading
Terug naar overzicht

Ricotta al caffè: eenvoudig maar o zo lekker dessert

Dit is een ongelooflijk eenvoudig dessert, geïnspireerd op een lief, klein receptje in Elizabeth Davids kookboek uit 1954, Italiaans eten

Dit recept komt uit Torta della Nonna van Emiko Davies.

Fotografie: Lauren Bamford

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 250 g ricotta
  • 80 g witte basterdsuiker
  • 2 tl sterke espresso
  • Klein scheutje rum (optioneel)
  • 100 g zachte, eenvoudige biscuits (circa 8 stuks)
  • 100 ml room, geklopt
  • 20 g pure chocolade, geschaafd of geraspt, ter garnering

Preparation

  • 1Klop de ricotta met een garde (als je liever alle karakteristieke klontjes van de ricotta wilt verwijderen, kun je hem perfect glad maken door hem met een siliconen spatel door een zeef te halen).
  • 2Voeg de suiker, espresso en rum toe, als je die wilt gebruiken, en klop tot een gladde massa.
  • 3Verkruimel de koekjes en verdeel de helft van deze crumble over de glazen.
  • 4Verdeel de helft van het ricottamengsel erover.
  • 5Voeg een laag van de overgebleven verkruimelde koekjes toe en vervolgens een laag van de rest van het ricottamengsel.
  • 6Laat 1 uur afkoelen voordat je het toetje serveert, schep er dan de slagroom op en bestrooi met de pure chocolade.