Loading
Terug naar overzicht

Zo maak je deze romige ricottacake met kersen en amandelen

Kersen en ricotta zijn een klassieke combinatie, net als kersen en amandelen, en beide met een goede reden. Dat proef je in deze lekkere cake.

Dit is zo’n cake die qua bereiding weinig vraagt, maar veel oplevert qua esthetiek en smaak. De Britse Laetitia Clark woont al jaren op Sardinië. Ze is chef-kok en tevens een opgeleid banketbakker.

Dit recept komt uit haar kookboek La Vita è Dolce

PROBEER OOK:

De beste berichten van De Smaak van Italië ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Fotografie: Charlotte Bland

Details

Ingredients

  • voor de kersen: 280 g kersen, ontpit
  • rasp en sap van 1 grote citroen
  • voor de taart: gesmolten boter, om in te vetten
  • 250 g ricotta
  • 200 ml olijfolie
  • 4 eieren
  • 100 g gemalen amandelen (amandelmeel)
  • 150g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 200 g suiker
  • flinke snuf zout
  • voor de garnering: 40 g geschaafde amandelen
  • poedersuiker

Preparation

  • 1Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • 2Vet een cakevorm van 23 cm in met gesmolten boter met behulp van een kwastje en bekleed met bakpapier.
  • 3Doe de kersen in een kom met het citroensap en -rasp en zet dan 1-2 minuten opzij zodat het kan intrekken.
  • 4Doe alle ingrediënten voor de cake in een blender en mix tot een glad beslag. (Als je geen blender hebt, kun je alles met de hand in een mengkom kloppen met een garde. Dan begin je met de ricotta en olie om er zeker van te zijn dat er geen klontjes van de ricotta achterblijven, dan voeg je de eieren toe en als laatste roer je de droge ingrediënten erdoor.) Roer de helft van de kersen erdoor.
  • 5Giet het beslag in de voorbereide vorm en verdeel het gelijkmatig.
  • 6Strooi de resterende kersen en de geschaafde amandelen erover.
  • 7Bak de cake in 40-45 minuten gaar en goudbruin.
  • 8Prik een satéprikker in het midden. Als die er schoon uitkomt, is de cake klaar.
  • 9Laat de cake eerst tien minuten afkoelen voordat je ’m uit de vorm haalt en op een rooster volledig laat afkoelen.
  • 10Zet de cake daarna op een serveerschaal, bestuif met de poedersuiker en serveer. Je kunt desgewenst bevroren kersen gebruiken; dat gaat verrassend goed.