Terug naar overzicht
ricottacake

Ricottacake met noten en vruchtjes

Een favoriet op de redactie: deze ricottacake met noten en vruchtjes uit het Kookboek van Sardinië. Lekker als nagerecht, of op z’n Hollands bij de koffie.

PROBEER OOK:

 

Details

  • Servings: 8

Ingredients

  • 100 g rozijnen
  • 70 g walnoten
  • 70 g geblancheerde amandelen
  • 500 g ricotta
  • 1 dl volle melk
  • 3 eieren
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 30 g fijne kristalsuiker
  • 70 g gekonfijte sinaasappel in kleine blokjes
  • boter om in te vetten
  • bloem om te bestuiven

Preparation

  • 1Week de rozijnen 30 minuten in warm water. Laat ze uitlekken en dep ze droog. Doe de walnoten en de meeste amandelen (bewaar er een aantal voor de garnering) in een keukenmachine en maal ze grof.
  • 2Doe de ricotta in een grote kom, voeg de melk toe en roer er een glad mengsel van. Klop er één voor één de eieren door. Zeef een derde deel van het zelfrijzend bakmeel in de kom en spatel het door de ricotta; doe daarna hetzelfde met het tweede en het derde deel. Spatel de suiker erdoor. Spatel vervolgens eerst de rozijnen, dan de sinaasappel en ten slotte de gemalen noten door het mengsel.
  • 3Verhit de oven tot 160 graden celcius. Beboter de springvorm en bestuif hem licht met bloem. Schud het overschot eruit. Giet het mengsel in het blik en spreid het gelijkmatig uit. Snijd de resterende amandelen in de lengte in vieren en strooi ze over het beslag. Zet het 1 uur en 10 minuten in de oven en controleer de gaarheid met een houten prikker. Als hij er droog uitkomt, is de cake klaar. Zet de cake anders nog eens vijf minuten in de oven en controleer opnieuw. Haal de cake uit de oven en laat hem 5 minuten in het blik rusten. Stort hem dan op een rooster om af te koelen. Serveer op kamertemperatuur.