Terug naar overzicht
sagra dorpsfeest italie

De sagra: samen eten aan lange tafels op het Italiaanse dorpsfeest

Dit weekend wordt er voor het eerst een sagra georganiseerd in Rotterdam. Daarmee komt deze Italiaanse traditie voor het eerst naar Nederland. Maar wat is een sagra eigenlijk?

De Sagra Italië

Wat is een sagra?
De sagra is een dorpsfeest op z’n Italiaans. Samen eten aan lange tafels buiten op het dorpsplein of in de straten van een stad. Het feest kan wel tot een week of een maand duren, en de evenementen zijn vooral in het weekend. Een lokaal, seizoensgebonden product vormt steeds het centrale thema tijdens de festiviteiten. Citroenen, polenta, kastanjes: je kunt het zo gek niet bedenken of er is in Italië een sagra voor.

Waar komt de sagra vandaan?
De sagra is ontstaan in Ravenna, in de Italiaanse regio Emilia-Romagna. De Sagra di San Michèle wordt hier al sinds de tiende eeuw georganiseerd. De naam is afgeleid van ‘sacrum’ ofwel ‘heilig’ en heeft een religieuze oorsprong, om de goden te bedanken. Vandaag de dag worden de sagre door heel Italië georganiseerd.

Een Italiaanse sagra bijwonen
Als toerist ben je meer dan welkom om een sagra bij te wonen. Ben je op vakantie in Italië en zie je een aankondiging van een sagra in de buurt, zorg dan dat je erbij bent. Voor de sagra in Rotterdam kun je je niet meer inschrijven. In Italië zijn er deze herfst nog een paar te vinden:

  • Op de Sagra dell’anguilla proef je gerechten met paling (anguilla), 28 september t/m 14 oktober 2018, Comacchio, Emilia-Romagna
  • Op Festa dell’uva e del vino Bardolino staat de Bardolino-druif in het zonnetje, 4 t/m 8 oktober 2018, Bardolino, Veneto

LEES OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de leukste vakantietips en laatste nieuwtjes uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!