Terug naar overzicht

Semifreddo van hazelnoten en amarenakersen met praliné

Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti, van restaurant Toscanini in Amsterdam, leren je in De bijbel van de Italiaanse keuken alles over het maken van de lekkerste Italiaanse gerechten. Dit keer semifreddo van hazelnoten en amarenakersen met praliné.

Dit recept komt uit: De Bijbel van de Italiaanse keuken

Voor zowel de beginnende als de ervaren thuiskok is dit kookboek een verrassend en leerzaam naslagwerk. Maak een reis door Italië met recepten uit elke regio: van de pasta alla puttanesca uit Campania tot de Venetiaanse risi e bisi.

PROBEER OOK EENS:

Beeld: Saskia Lelieveld

Details

  • Servings: 10

Ingredients

  • Voor de semifreddo:
  • 600 ml slagroom
  • 120 g eierdooier
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 200 g hazelnoten, 15 min. geroosterd op 150 ˚C, afgekoeld, en tot een pasta gemalen met 2 el suiker
  • 75 g amarenakersen, in tweeën
  • Voor de praliné:
  • 75 g suiker paar druppels citroensap
  • 2 eetl. water
  • 50 g hazelnoten, 15 min. geroosterd op 160 °C

Preparation

  • 1Bekleed een cakevorm met plasticfolie. Laat het iets over de randen hangen. Als je de vorm een beetje natmaakt blijft het folie beter plakken. Klop de slagroom tot het de dikte van yoghurt heeft. Zet in de koelkast.
  • 2Doe de eierdooiers met de fijne kristalsuiker in de kom van een standmixer en zet hem op een pan met kokend water. Klop met de hand tot het mengsel lauw is. Zet de mengkom dan in de standmixer met garde en klop tot driemaal het oorspronkelijke volume.
  • 3Haal de kom uit de standmixer en vouw de hazelnotenpasta en de amarenakersen voorzichtig erdoor. Meng dan de geklopte slagroom erdoor. Giet in de vorm. Vouw het folie dicht en zet de vorm minstens 3 uur in de vriezer.
  • 4Maak voor de garnering een praline van hazelnoten. Begin met de karamel. Doe de suiker met het citroensap en water in een sauspan. Roer goed door, maar laat daarna met rust. Laat op laag vuur de suiker oplossen. Roer pas als het begint te kleuren.
  • 5Doe de hazelnoten erbij als de karamel een mooie amberkleur heeft. Roer het door en spreid het uit op een stuk bakpapier. Laat het afkoelen en hak in stukken. Doe de stukken in de keukenmachine en puls tot het grove kruimels zijn.
  • 6Om te serveren: stort de semifreddo op een schaal. Haal het plastic eraf. Snijd er dikke plakken van. Bestrooi ter garnering met de praline.