Terug naar overzicht
Groene plaattaart

Tafelen met Pien | Groene plaattaart

Pien beschrijft in haar boek simpele, maar smakelijke recepten die geïnspireerd zijn op de Italiaanse keuken. Haar liefde voor Italiaanse gerechten is al op jonge leeftijd ontstaan.

Wat volgens haar de Italiaanse keuken zo geliefd maakt? Met weinig, maar mooie en smaakvolle ingrediënten en zonder al te veel kooktalent in een handomdraai iets lekkers op tafel kunnen zetten. Pien struint het liefst menukaarten af van Italiaanse restaurants op zoek naar inspiratie. Uit haar boek hebben we dit heerlijke recept voor groene plaattaart gekozen. Een knapperige bodem met citroenpesto, courgette, crème fraîche, groene asperges en mozzarella.
Groene plaattaart

Groene plaattaart

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 3 personen

Ingrediënten

  • 150 gr groene asperges
  • 1 courgette
  • 1 rol pizzadeeg of bladerdeeg koelvers
  • 1 bakje citroenpesto
  • 30 gr crème fraîche
  • 100 gr tuinerwtjes diepvries
  • 1 handjevol rucola
  • 100 gr parmaham
  • 1 bol mozzarella (buffel)
  • 1 handjevol munt vers

Voor de citroenpesto:

  • 40 gr pijnboompitten
  • 80 gr verse basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 75 gr Parmezaanse kaas
  • ½ citroen het sap
  • olijfolie extra vergine
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC. Verwijder de houtachtige onderkant van de asperges en snijd met een kaasschaaf lange linten van de courgette.
  • Rol het deeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk het deeg met de pesto en de crème fraîche en verdeel hier de courgettelinten en de asperges over.
  • Bak de taart 20 minuten in de oven, of tot de bodem knapperig is. Verwarm ondertussen de tuinerwtjes in een pan met wat water. Haal de taart uit de oven.
  • Verdeel er de rucola, tuinerwtjes en parmaham over. Breek de mozzarella met je handen in parten en verdeel over de taart. Top af met een flinke draai peper en wat munt.

Citroenpesto:

  • Rooster de pijnboompitten in een koekenpan en laat ze even afkoelen.
  • Doe de basilicumblaadjes, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en knoflook in een vijzel of hakmolen. Plet in de vijzel of draai in de hakmolen tot een puree.
  • Voeg de olijfolie beetje bij beetje toe, tot je de gewenste substantie hebt. Voeg het citroensap toe en breng op smaak met peper en zout.
3 van 2 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.