Terug naar overzicht
Mafaldine met pistachepesto

Tafelen met Pien | Mafaldine met pistachepesto

Pien beschrijft in haar boek simpele, maar smakelijke recepten die geïnspireerd zijn op de Italiaanse keuken. Haar liefde voor Italiaanse gerechten is al op jonge leeftijd ontstaan.

Wat volgens haar de Italiaanse keuken zo geliefd maakt? Met weinig, maar mooie en smaakvolle ingrediënten en zonder al te veel kooktalent in een handomdraai iets lekkers op tafel kunnen zetten. Pien struint het liefst menukaarten af van Italiaanse restaurants op zoek naar inspiratie. Uit haar boek hebben we dit heerlijke recept voor mafaldine met pistachepesto gekozen. Een fris pastagerecht met pistachepesto, courgette, ricotta en tuinerwten.
Mafaldine met pistachepesto

Mafaldine met pistachepesto

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 150 gr pistachenoten
  • 5 teentjes knoflook
  • 25 gr basilicum vers
  • 50 gr pecorino geraspt, plus wat extra ter garnering
  • 2 citroenen rasp van 1 citroen sap van 2 citroenen
  • olijfolie extra vergine
  • 400 gr mafaldine (of een gelijksoortige pasta, zoals tagliatelle of pappardelle)
  • 1 sjalot
  • 2 courgettes middelgroot
  • 150 gr tuinerwten diepvries
  • 1 el ricotta
  • peper en zout

Instructies

  • Rooster de pistachenoten in een droge pan. Haal twee derde van de pistachenoten uit de pan voor de pesto en hak het andere deel alvast fijn als topping voor later
  • Meng voor de pistachepesto 3 teentjes knoflook, de hele pistachenoten, basilicum, pecorino en de helft van het citroensap. Gebruik hier een vijzel of een (staaf)mixer voor.
  • Voeg steeds wat olijfolie toe totdat de pesto de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout. Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Bewaar een kopje pastawater voor later.
  • Snijd de overgebleven teentjes knoflook en de sjalot fijn en de courgette in kleine blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Voeg de courgette, knoflook en sjalot toe. Bak aan tot de courgette goudbruin is. Voeg vervolgens de erwtjes toe, samen met de citroenrasp en de rest van het citroensap.
  • Verwarm tot de erwtjes warm zijn. Voeg de pesto en pasta toe aan de groenten. Roer goed door en voeg wat pastawater toe. Roer vervolgens de ricotta erdoor om het romiger te maken.
  • Verdeel de pasta over vier borden. Top af met een flinke draai peper, de fijngehakte pistachenoten en extra pecorino.
5 van 2 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.