Terug naar overzicht

Trouwen in Italië: hier moet je op letten

Je bruiloft vieren op een prachtige locatie in Italië is natuurlijk heel romantisch. Toch zijn er een paar praktische dingen waarmee je rekening moet houden, zodat op de dag zelf alles goed verloopt en je echt kunt genieten.

LEES OOK: Trouwen in Italië: dit zijn de tips van weddingplanners

Hier zijn 7 tips om van tevoren aan te denken als je in Italië trouwt.

  1. Vroeger had je een zogenaamde nulla osta nodig om te kunnen trouwen in Italië. Om dit papier te verkrijgen moest je de geboorteakte en een uittreksel van het bevolkingsregister naar het consulaat generaal sturen, die jou dan de nulla osta terugstuurde. Inmiddels zijn de regels versimpeld en kun je op de website van de Nederlandse ambassade in Rome een in het Italiaans opgestelde verklaring van huwelijksbevoegdheid downloaden, die je samen met je meertalige geboorteakte en gemeentelijke verklaring van huwelijksbevoegdheid kunt overhandigen. Trouwen in Italië is hierdoor in principe veel makkelijker te realiseren dan in andere Europese landen, maar let op: Italiaanse gemeentes hechten nogal aan hun eigen regels. Het kan zo gebeuren dat jouw gemeente wel een nulla osta wil zien. Check dus altijd eerst bij de gemeente welke papier je nodig hebt.
  2. Ben je al eerder getrouwd geweest en ben je een vrouw? Dan zijn er extra papieren nodig. In Italië moet een vrouw namelijk minstens 300 dagen gescheiden zijn, voordat ze opnieuw mag trouwen. Waarschijnlijk heeft deze bepaling te maken met de mogelijkheid dat de vrouw een kind draagt uit het eerdere huwelijk. Een man mag bij wijze van spreken de dag na zijn echtscheiding alweer in het huwelijksbootje stappen.
  3. Spreek je geen Italiaans? Dan is bij een rechtsgeldig huwelijk een tolk noodzakelijk. Dat hoeft niet altijd een beëdigde tolk te zijn, maar kan ook een vriend of de weddingplanner zijn. Of je getrouwd kunt worden door een niet-beëdigde tolk, hangt van de Italiaanse gemeente af. ‘Bij een ceremonieel huwelijk kun je zelf je wensen kenbaar maken en weet je zeker dat de grote dag eruitziet zoals jij dat wilt,’ aldus weddingplanner Jacqueline Veldkamp.
  4. De bruid en de bruidegom mogen ieder slechts één getuige aandragen.
  5. Of je in gemeenschap van goederen trouwt of op huwelijkse voorwaarden, moet je bij de Nederlandse notaris vast laten leggen.
  6. Een Italiaanse trouwakte wordt zonder meer in Nederland erkend.
  7. Trouw je in de kerk? Italianen vinden het niet prettig als hun kerken gebruikt worden voor huwelijken van mensen die meer geïnteresseerd zijn in de foto’s dan in het geloof. Ze maken het buitenlanders daarom knap lastig. Om in de kerk te kunnen trouwen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst moeten zowel jij als je aanstaande katholiek zijn. Je moet toestemming krijgen van het Nederlandse bisdom om in Italië te trouwen. Daarnaast ben je verplicht om een cursus te volgen bij de kerk waar je wilt trouwen. De pastoor van jouw kerke moet toestemming geven om het huwelijk te laten plaatsvinden. Als dit allemaal in orde is, moet je eerst voor de wet trouwen en pas daarna mag je de kerk in.

LEES OOK:

Wil je dagelijks de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips van Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Beeld: Cayton Heath