Terug naar overzicht

Tuinbonenpuree met andijvie en crostini

Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti, van restaurant Toscanini in Amsterdam, leren je in De bijbel van de Italiaanse keuken alles over het maken van de lekkerste Italiaanse gerechten. Reis door Italië met recepten uit elke regio.

Cicoria, een bittere bladgroente, is in Nederland bijna niet te krijgen, maar kan goed vervangen worden door andijvie. Dit gerecht staat zo’n beetje in elk restaurant in Puglia op de kaart, en met recht, want het contrast van het bittere van de andijvie en het notige, zoete van de tuinbonenpuree is heerlijk.’

LEES OOK:

Dit recept komt uit De Bijbel van de Italiaanse keuken. Meer lekkere recepten vind je in ons magazine!

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • extra vergine olijfolie
  • zout en peper
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geplet
  • 150 g gedroogde gepelde tuinbonen (te koop bij mediterrane winkels, natuurwinkels of online)
  • 1 grote ui, gepeld en in grove stukken
  • 1 teen knoflook
  • 1 krop andijvie, gewassen en in repen van 10 cm
  • 1 laurierblad
  • 4 sneden boerenbrood, in 2 of 3 stukken
  • 1 teen knoflook om het brood mee in te wrijven

Preparation

  • 1Spoel de tuinbonen af met koud water, doe in de pan en zet op met ruim water. Breng aan de kook. Verwijder eventueel het schuim dat zich aan de oppervlakte vormt.
  • 2Voeg de ui, 1 teen knoflook en laurier toe. Laat 1 uur zachtjes koken. Voeg eventueel een beetje heet water toe als je ziet dat de tuinbonen droog komen te staan.
  • 3Giet, als de tuinbonen helemaal zacht zijn, het meeste water af, maar vang dit op. Haal de laurier eruit. Doe er een scheut olijfolie bij. Pureer met de staafmixer, voeg wat van het kookvocht toe om er een vrij dikke puree van te maken. Hij hoeft niet helemaal glad te zijn.
  • 4Breng op smaak met zout en peper. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een grote sauteerpan of wok en fruit hier de 2 geplette knoflooktenen goudbruin in. Voeg de andijvie toe en roerbak op hoog vuur tot hij geslonken is. Breng op smaak met zout en peper.