Venkelgratin met knoflookroom – knapperig en krokant
Er zijn maar weinig dingen die niet lekkerder worden door ze in de oven in een romige saus onder de grill te bereiden tot ze een krokant laagje hebben.
De twee meest gebruikte manieren om een gratin te maken zijn met traditionele bechamelsaus of door room eenvoudigweg in te koken, zoals in dit recept. Deze methode past beter bij de verfijnde smaak van de venkel. Serveer de gratin voor 4 personen als hoofdgerecht, of voor 6 personen als bijgerecht.
Dit gratin-recept komt uit het kookboek Bitterzoete honing van Letitia Clark. De Britse, die eerder werkte als professionele kok, woont al jaren op Sardinië.
In onze shop kan je meer mooie kookboeken vinden.
Venkelgratin
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 25 minutenminuten
Totale tijd: 40 minutenminuten
Porties: 4personen
Ingrediënten
botervoor het invetten
zeezout
3venkelknollenin plakken van ½ cm
350mlslagroom
1teentjeknoflookgekneusd
snuf nootmuskaatgeraspt
50grParmezaanse kaasgeraspt
30grpaneermeel
Instructies
Verhit de oven tot 175 °C. Vet een middelgrote ovenschaal royaal in met boter. Breng een pan gezouten water aan de kook.
Laat de venkelplakken erin vallen en kook ze 2 minuten tot ze net glazig worden, maar nog niet slap zijn.
Laat ze goed uitlekken, dep ze droog met keukenpapier en leg ze in de ingevette schaal.
Verhit de slagroom met de teen knoflook in een pannetje en breng het tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur en zet opzij om 10 minuten te laten trekken.
Vis daarna de knoflook eruit en voeg wat zout en nootmuskaat aan de room toe; proef of het goed op smaak is.
Roer er een derde van de Parmezaanse kaas door. Schenk de room over de venkel. Strooi het paneermeel en de rest van de kaas erover en zet de schaal circa 25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en borrelt.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen