Terug naar overzicht
Venkelgratin

Venkelgratin met knoflookroom – knapperig en krokant

Er zijn maar weinig dingen die niet lekkerder worden door ze in de oven in een romige saus onder de grill te bereiden tot ze een krokant laagje hebben.

De twee meest gebruikte manieren om een gratin te maken zijn met traditionele bechamelsaus of door room eenvoudigweg in te koken, zoals in dit recept. Deze methode past beter bij de verfijnde smaak van de venkel. Serveer de gratin voor 4 personen als hoofdgerecht, of voor 6 personen als bijgerecht.

Dit gratin-recept komt uit het kookboek Bitterzoete honing van Letitia Clark. De Britse, die eerder werkte als professionele kok, woont al jaren op Sardinië. In onze shop kan je meer mooie kookboeken vinden.
Venkelgratin

Venkelgratin

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • boter voor het invetten
  • zeezout
  • 3 venkelknollen in plakken van ½ cm
  • 350 ml slagroom
  • 1 teentje knoflook gekneusd
  • snuf nootmuskaat geraspt
  • 50 gr Parmezaanse kaas geraspt
  • 30 gr paneermeel

Instructies

  • Verhit de oven tot 175 °C. Vet een middelgrote ovenschaal royaal in met boter. Breng een pan gezouten water aan de kook.
  • Laat de venkelplakken erin vallen en kook ze 2 minuten tot ze net glazig worden, maar nog niet slap zijn.
  • Laat ze goed uitlekken, dep ze droog met keukenpapier en leg ze in de ingevette schaal.
  • Verhit de slagroom met de teen knoflook in een pannetje en breng het tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur en zet opzij om 10 minuten te laten trekken.
  • Vis daarna de knoflook eruit en voeg wat zout en nootmuskaat aan de room toe; proef of het goed op smaak is.
  • Roer er een derde van de Parmezaanse kaas door. Schenk de room over de venkel. Strooi het paneermeel en de rest van de kaas erover en zet de schaal circa 25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en borrelt.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.