Vitello tonnato: kalfsvlees met tonijnsaus uit Lombardije
Terug naar overzicht

Vitello tonnato: kalfsvlees met tonijnsaus uit Lombardije

Vlees en vis gaan niet altijd goed samen, maar in dit gerecht vormen zij een fantastisch huwelijk. Vitello tonnato is voornamelijk populair in de regio’s Lombardije en Piemonte.

Dit recept voor Vitello Tonnato: kalfsvlees met tonijnsaus komt uit De Smaken van Italië van Claudia Roden.

Wijntip: onze wijncolumnist Esmée Langreis tipt de lekkerste wijn voor bij dit gerecht.


Details

  • Servings: 6

Ingredients

  • 1 ui
  • 1 kleine wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 laurierblad, gehalveerd
  • 1 el wittewijnazijn
  • zout
  • 1 kilo mager kalfsvlees, opgebonden als rollade
  • 200 gr tonijn uit blik, op water
  • 10 ansjovisfilets op olie
  • 2 volle el kappertjes
  • 2 eidooiers van gekookte eieren
  • sap van 1 middelgrote citroen
  • 2 el olijfolie, extra vergine
  • kappertjes om mee te garneren
  • fijngehakte bladpeterselie

Preparation

  • 1Breng in een grote pan het water, ui, wortel, bleekselderij, laurierblad, azijn en wat zout aan de kook. Leg hier vlees in en laat het op een laag vuur in ongeveer een uur gaar koken.
  • 2Laat het vlees afkoelen in de ontstane bouillon. Haal het vlees uit de bouillon en snijd het in flinterdunne plakjes. Bewaar de bouillon.
  • 3Doe de tonijn, ansjovisfilets, kappertjes, eidooiers, citroensap, olijfolie en wat zout in de blender en maal het geheel tot een mooie, gladde saus. Mocht de saus te dik en korrelig blijven, dan kan je wat van de bouillon toevoegen. Proef de saus op zout.
  • 4Leg op ieder bord een paar plakjes vlees en bedek deze met de saus. Garneer met kappertjes en fijngehakte bladpeterselie.