Terug naar overzicht
Siciliaanse paprika's

Zo maak je Siciliaanse paprika’s uit de oven

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: Siciliaanse paprika’s.

‘Voor ons is Sicilië het ultieme Italië. We kunnen praktisch elke Italiaanse regio meer dan waarderen, maar Sicilië biedt in onze optiek het summum van mediterrane sfeer. Niet in de laatste plaats vanwege de alomtegenwoordige Middellandse Zee. Maar ook omdat het leven er overwegend wat boerser, minder sjiek is dan in vooral het Italië boven Napels, lijkt het er vrij veel op de authentieke Méditerranée, die van vroeger. Schreven zij die ver na de Tweede Wereldoorlog werden geboren in Twente. Proef er zelf de zee, de zon, de zinderende vergezichten, het eten en drinken, de sfeer, en je begrijpt maar al te goed waarom het mediterrane dieet op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is beland. Dus! Een Siciliaans gerecht. Een met een zoet ingrediënt dat de regionale keuken in kwestie typeert: rozijnen. Een erfenis van de Moren. Rozijnen kom je elders in Italië niet snel tegen.’

Bestel hier de editie waarin dit recept voor Siciliaanse paprika’s te vinden is. Wil je meer inspiratie voor lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Siciliaanse paprika's

Paprika's met venkel

Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 3 rode puntpaprika’s
  • 35 gr gele rozijnen groot
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie extra vergine
  • 100 gr groene olijven (liefst van die grote Siciliaanse)
  • 1 hand peterselie vers
  • 1 el kappertjes
  • rijstolie
  • 4 ansjovisjes
  • 35 gr witte amandelen (geen bittere!)
  • ½ venkelknol
  • sardientjes blikje
  • zwarte peper
  • balsamicoazijn

Instructies

  • Verhit de oven tot 180 °C. Snij de paprika’s doormidden, het maakt niet veel uit hoe; overlangs of overdwars. Hoewel het vullen waarschijnlijk beter gaat als je het anders doet dan wij. Haal de zaadjes eruit.
  • Week de rozijnen in kokend water.
  • Snipper de knoflook en doe die in een kom met een flinke scheut olijfolie.
  • Snij de olijven in stukjes. Snij de peterselie.
  • Roer olijven en peterselie door het knoflookoliemengsel.
  • Voeg de kappertjes toe. Verwarm wat rijstolie in een koekenpan en laat daar de ansjovisjes op laag vuur in smelten. Bak de amandelen mee.
  • Snij de venkel fijn en bak die ook mee. Voeg de inhoud van de koekenpan bij het knoflookmengsel en roer goed. Voeg de sardientjes toe.
  • Knijp de rozijnen uit en doe ze er ook bij. Leg de paprika’s in een ovenschaal en vul ze. Laat ze in ongeveer een half uur warm worden in de oven.
  • Besprenkel de paprika's met venkel voor je ze opdient met wat goede balsamico en natuurlijk extra vergine olijfolie. Je waant je zowaar even op Sicilië!
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.