Terug naar overzicht
semifreddo

Jansen & Jansen maken een zomerse semifreddo

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: zo maak je een zomerse semifreddo.

Gewapend met mondkapjes togen we vorig jaar naar Florence, naar de regio waar onze liefde voor Italië is ontloken. Toscane met weinig toeristen leek ons wel wat, en het viel bepaald niet tegen.  De agriturismo bijvoorbeeld, die hadden we helemaal voor onszelf, en zo ook Marco, een vrolijke jonge kok uit Napels die op bestelling een maaltijd tevoorschijn kon toveren. Dat deed hij aan de rand van het fraaie zwembad (waar we een van onze beweegfilmpjes hebben opgenomen) of aan de andere kant van het landgoedje, waar het uitzicht over de Toscaanse heuvels je de adem benam.

Een soort van mojito-semifreddo
Ook op vakantie vinden we koken leuk, maar ja, inspiratie is onontbeerlijk en die arme Marco had door de corona-ellende amper iets te doen, dus lieten we ons zijn maaltijd graag welgevallen. Welnu, daar kregen we bepaald geen spijt van, zeg. Met name de toet was waarlijk niet te versmaden: een soort van mojito-semifreddo met muntsuiker. 

Gekuiste versie
Klassieke semifreddo is een caloriebom, want gemaakt van slagroom en eigeel. Dat valt met de beste wil van de wereld niet als gezond te bestempelen. Maar, let op: we hebben na de vakantie een paar testen gedaan met yoghurt in plaats van slagroom en vonden de yoghurtversie zowaar lekkerder! Met veel plezier presenteren we hier onze gekuiste versie van Marco’s semifreddo.

Waarom is dit toetje niet ongezond? 
*Griekse yoghurt met 5% vet is veel minder calorierijk en vet dan slagroom, die algauw uit 40% verzadigde vetzuren bestaat;
* yoghurt is gefermenteerde zuivel, zit daardoor vol goede bacteriën en sowieso vol eiwitten; 
* limoenen: citrusvruchten bevatten veel flavonoïden, een soort polyfenolen (antioxidanten) die ontstekingen en kanker in enige mate tegengaan en groente en fruit hun kleur bezorgen. En er zit bovendien behoorlijk wat vitamine C in; 
* eigeel: leverancier van cholesterol, ja, maar niet al dit cholesterol wordt opgenomen in je bloed. En eigeel zit ook vol eiwitten, meer nog dan het eiwit zelf; 
* munt: kruiden zijn gezond, onder meer dankzij variërende hoeveelheden vitamines en mineralen. Munt ontspant bovendien en wordt goed verdragen door mensen met het prikkelbare darmsyndroom. 

Bestel Mooi Mediterraan

Tekst en beeld: Jansen en Jansen

Details

Ingredients

 • 4 limoenen
 • 2 eieren
 • 75 gr suiker
 • 175 gr Griekse 5%-yoghurt
 • 100 gr ricotta
 • scheut rum
 • 15 gr verse munt

Preparation

 • 1Pers 3 of 4 limoenen, zodat je 100 milliliter sap hebt. Rasp de schil van 1 limoen.
 • 2Klop 2 eidooiers au bain-marie met 75 gram suiker en het limoensap en een flinke slok rum schuimig, zet de kom vervolgens in een bak met koud water en ga door met kloppen tot het schuim is afgekoeld.
 • 3Roer er 175 gram Griekse 5%-yoghurt en 100 gram ricotta door en schenk de semifreddo in cakevormpjes.
 • 4Zet het in de diepvries en haal het er een half uur vóór opdienen weer uit.
 • 5Presenteer de semifreddo met muntsuiker: wrijf 20 gram suiker fijn met 15 gram klein gehakte verse munt.