Terug naar overzicht
Abrikozen-vanillecake-recept

Cake met verse abrikozen, vanille en abrikozen-citroenyoghurt

De Zilveren Lepel – Bakboek is de eerste editie die zich helemaal richt op dolci, het Italiaanse woord voor zoetigheden.

Het boek neemt je mee naar de basis van de Italiaanse patisserie, met stap-voor-stapuitleg waardoor je dolci bijna niet kunnen mislukken. Ook biedt het inspiratie voor de meest bijzondere zoete toetjes. En natuurlijk kan het recept voor klassieke Italiaanse desserts als tiramisù en semifreddo niet ontbreken. Dit keer bakken we een heerlijk zoete cake met verse abrikozen en vanille. Geserveerd met romige abrikozen-citroenyoghurt.
Abrikozen-vanillecake-recept

Cake met abrikozen en vanille

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 110 gr boter +extra om in te vetten
  • 600 gr abrikozen
  • 1/2 citroen
  • 300 gr bloem type"00" of patentbloem
  • 15 gr bakpoeder
  • 130 gr suiker fijn
  • snuf zout
  • 1 vanillestokje
  • 4 eieren

Voor erbij

  • 200 gr Griekse yogurt
  • 400 gr abrikozen
  • 100 gr suiker fijn
  • 1 citroen

Instructies

  • Verhit de oven tot 180 ˚C of de heteluchtoven 160 ˚C.
  • Snijd de boter in kleine blokjes, doe ze in een kom en laat ze zacht worden. Vet de tulbandvorm in met boter en stuif er een dun laagje bloem in.
  • Was en ontpit de abrikozen voor de cake, doe de helft met het gezeefde sap van ½ citroen in een keukenmachine en maal er een fijne puree van.
  • Snijd de rest van de abrikozen in kleine stukjes. Doe de blokjes zachte boter in de kom van de staande mixer, voeg de suiker, een snufje zout en het merg van het vanillestokje toe.
  • Mix ze op matige snelheid met de platte klopper tot een bleek, luchtig mengsel. Zeef de bloem met het bakpoeder in een andere kom.
  • Voeg de eieren een voor een bij het botermengsel, afgewisseld met lepels bloem, terwijl je continu blijft kloppen. Voeg de rest van de bloem toe en meng er met een siliconen spatel een glad beslag van.
  • Roer de abrikozenpuree en de blokjes abrikoos erdoor. Giet het cakebeslag in de geprepareerde tulbandvorm.
  • Bak de cake 1 uur in de voorverwarmde oven, of tot hij licht goudbruin en gerezen is en net stevig aanvoelt – een prikker in het midden moet er schoon uitkomen.
  • Laat de cake even in de vorm afkoelen, haal eruit en zet op een rooster om volledig af te koelen. Was en ontpit de andere abrikozen, doe ze met de rest van de suiker en het gezeefde sap van de citroen in een keukenmachine en maal er een fijne puree van.
  • Serveer de cake koud, met de Griekse stijl yoghurt en de abrikozenpuree.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.