Zo verschillen agriturismo, fattoria en masseria vvan elkaar
Terug naar overzicht
masseria moroseta

Agriturismo, fattoria en masseria hierin verschillen ze van elkaar

Agriturismo, fattoria, masseria: in heel Italië vind je deze type accommodaties. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarin verschillen ze van elkaar?

1. Wat is een agriturismo?
Het woord agriturismo is samengesteld uit de twee Italiaanse woorden agriculture (agricultuur) en turismo (toerisme) en is in 1985 in de Italiaanse wet vastgelegd. Steeds meer Italiaanse boeren hadden het destijds financieel moeilijk en werden gedwongen om ander werk te zoeken. Toen werd deze nieuwe vorm van plattelandstoerisme geïntroduceerd, en die is nog altijd heel populair.

Bij kleine agriturismi is er soms alleen een slaapkamer beschikbaar voor toeristen. Er zijn ook luxe agriturismi waar je een eigen huis huurt, compleet met privé-zwembad en airconditioning. Vaak kun je er de lokale producten (zoals wijn, olijfolie, balsamico-azijn) kopen en ’s avonds eten. Soms hoort er ook een (klein) restaurant bij een agriturismo.

Bekijk onze reisaanbieding bij deze agriturismo:

2. Wat is een fattoria?
Fattoria is het Italiaanse woord voor boerderij. En het is eigenlijk ook niets meer of minder dan dat. Op sommige fattoria’s kun je slapen, maar dat hoeft niet. Zie het als slapen bij de boer, zoals dat in Nederland ook kan. Alleen dan op een prachtig Italiaans landgoed.

3. Wat is een masseria?
Een masseria is eigenlijk ook gewoon een boerderij of een landhuis. Vooral in het zuiden van Italië, met name in Puglia en Sicilië, wordt de term masseria gebruikt. Veel masseria’s zijn nu omgetoverd waanzinnig mooie bed & breakfasts. Bekijk deze 4 masseria in Zuid-Italië eens.

Uiteindelijk komt het allemaal neer op slapen op een (voormalige) boerderij. Het grootste verschil is dat op een agriturismo nog producten worden geproduceerd, dat hoeft niet zo te zijn op een fattoria of een masseria.

LEES OOK:

Ook slapen in een agriturismo, fattoria of masseria? Bekijk onze reisaanbiedingen

Beeld: masseriamoroseta.it