Terug naar overzicht

Waarom je juist in het najaar naar Barbagia (Sardinië) moet gaan

Partnership – De Smaak van Italië samen met Autunno in Barbagia

In de ongerepte Sardijnse regio Barbagia vind je eeuwenoude tradities en een bijzondere lokale keuken. Extra reden voor een bezoek dit najaar, want van september tot en met december is het feest.

Het bergachtige gebied Barbagia vind je in het binnenland van Sardinië. Bekende dorpjes in deze regio zijn Orgosolo, Aritzo, Belvì en Sorgono.

Meest authentieke stukje Sardinië
In deze afwisselende streek lijkt de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Met een prachtige kustlijn en landinwaarts ongerepte natuur, bergen, diepe dalen en watervallen proef je hier het echte Sardinië.

Vreemdelingen zijn er in het verleden nooit in geslaagd om dit gebied te veroveren. Met name om deze reden heeft dit deel van het eiland een eigen cultuur opgebouwd met de daarbij behorende tradities, die bewaard zijn gebleven zoals nergens anders op Sardinië.

Archeologisch erfgoed
Sardinië heeft een eeuwenoud verhaal dat verteld wordt door het archeologisch erfgoed op het hele eiland. Je vindt er menhirs, dolmen, heilige bronnen, domus de Janas (graftomben) en nuraghe (torens uit de bronstijd). Gedurende duizenden jaren herbergen deze enorme stenen geheimen uit het verleden.

Feest in 32 dorpjes
In de nazomer is er extra veel reden om dit gedeelte van Sardinië te bezoeken: van 7 september tot en met 15 december openen de bewoners van maar liefst 32 pittoreske dorpjes hun deuren. Per plaats duurt het evenement twee tot drie dagen, altijd in het weekend. Tijdens de authentieke dorpsfeesten Autunno in Barbagia (Herfst in Barbagia) ontdek je bijvoorbeeld hoe streekkazen gemaakt worden en maak je kennis met lokale kunstenaars. Inwoners dragen de kenmerkende folkoristische kleding en maskers (voornamelijk dieren) en daarmee vertellen ze het verhaal van oude legendes.

Streekproducten
De kaas is een belangrijk product uit deze regio. Je eet de kaas meestal met brood dat wordt gebakken in traditionele houtgestookte ovens en uiteraard drink je daar een goed glas wijn bij.

Macarrones, malloreddos en culurgiones: de verse pasta van het eiland heeft speciale namen, maar voor de pure smaak valt iedereen.

Van september t/m december
Op zaterdag 7 september 2019 beginnen de festiviteiten in Bitti, om op zondag 15 december te eindigen in Orune. Elke maand houden we je op de hoogte van de evenementen in die periode.

Activiteitenkalender
Bekijk het volledige overzicht van de activiteiten per dorp: cuoredellasardegna.it/autunnoinbarbagia/

In 2 uurtjes
Transavia en het vliegveld van Olbia Costa Smeralda zijn partners van Autunno in Barbagia. Op deze manier kun je heel eenvoudig in twee uur arriveren op Sardinië en deelnemen aan deze bijzondere feesten.

LEES OOK:

Beeld: Mira Sardegna, R. Brotzu, Nora Adv, Antonella Fancello