Terug naar overzicht
Bolzano

Weekend Bolzano met wijn, wandelen en wellness

Bolzano is een levendige stad waar veel samenkomt; de mediterrane en de Alpine cultuur, de Duitse en de Italiaanse taal én de culinaire tradities van twee verschillende werelden. Tel daar kastelen en kilometers aan wijngaarden bij op en je weet dat je een boeiende vakantiebestemming hebt gevonden.Voor alle seizoenen.

Onze tips voor Bolzano

Castel Mareccio

Op een steenworp afstand van het oude stadscentrum van Bolzano en tegelijkertijd schilderachtig gelegen tussen de wijngaarden vind je het imposante Castel Mareccio, waarvan het oudste gedeelte dateert uit de twaalfde eeuw. In de loop der eeuwen bleven de verschillende eigenaren het gebouw uitbreiden: de Familie Römer kreeg het in de vijftiende eeuw in handen en liet er bijvoorbeeld de vier torens aan toevoegen die nu zo bepalend zijn voor de aanblik. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd het kasteel gerestaureerd en sindsdien is het niet meer bewoond. Wel is het af te huren voor evenementen. Vlak langs het kasteel loopt een mooi wandelpad, de Passeggiata Lungotalvera, dat je een stuk langs de Talvera-rivier voert. Je kunt hier kiezen: pal langs de rivier wandelen of over de aangelegde boulevard. De boulevard deel je met Italiaanse gezinnen die hier met hun kinderen genieten van het uitzicht en de vele speeltuintjes die je hier vindt. maretsch.info/mareccio

Al Città Bistro

Aan het gezellige Piazza Walther (dat in de winter bekendstaat om haar grote en sfeervolle kerstmarkt) vind je Al Città Bistro, een gezellige tent
die onderdeel is van het Stadt Hotel Città. Hun terras is de ultieme plek om vanachter een cocktail hippe bewoners te bekijken: loafers, hooggehakte schoenen, hagelwitte overhemden en zwierige jurken bepalen hier het straatbeeld. Op tafel verschijnen kleurrijke gerechten, vaak lichte alternatie- ven voor de zware lokale keuken waarin doorgaans veel kaas en boter wordt gebruikt. Hier eet je bijvoorbeeld een kunstig opgemaakte polpettine di ceci su salsa pomodoro (balletjes van kikkererwten in tomatensaus), of – als het seizoen het toelaat – asparagi bianchi, prosciutto contadino affumicato e salsa bolzanina (witte asperges, gerookte boerenham en Bolzano-saus; gemaakt met eieren, bieslook, mosterd en citroen). hotel-citta.com
Bolzano hotel città bistro aperitivo
Bolzano hotel città bistro

Soprabolzano

De beste manier om Soprabolzano te bezoeken is met de Funivia del Renon (kabelbaan). Deze neemt je in een rit van twaalf minuten mee vanuit het centrum naar de top van de ‘huisberg’ van de stad. Hier heb je een schitterend uitzicht over de Dolomieten, zeker bij zonsondergang is dat erg spectaculair. Het Rosegarten Dolomietenmassief – dat zijn naam dankt aan een legende over dwergenkoning Laurin die hier gewoond zou hebben – kleurt dan prachtig rood. Volgens de sage had de dwergenkoning op de berg een rozentuin die elke avond zichtbaar werd, precies als de laatste zonnestralen de rozentuin in een vuurrode gloed zetten. Elke vier minuten vertrekt er een wagentje vanaf de halte naast het centraal station (retour € 10, ritten.com), dat op ongeveer tien minuten lopen van het oude centrum van Bolzano ligt.
Weekendje Bolzano met wijn, wandelen en wellness
Eigenlijk wil je een plek als Venetië toch minimaal een keer in je leven hebben bezocht. Mooie winkels, schilderachtige straten en uitgezichten vind je er genoeg. Waar te beginnen?

Castello Hortenberg

Een paar honderd meter buiten het stadscentrum van Bolzano – en daardoor heerlijk rustig gelegen – maar tóch op loopafstand van alles wat je wilt zien, ligt hotel Castello Hortenberg. De ideale uitvalsbasis om Bolzano en omgeving te ontdekken. Met een verwarmd zwembad, een sauna (met uitzicht op de tuin) en een spa waar je een massage kunt boeken, weet je zeker dat je hier tot rust komt. Ook het restaurant is een bezoekje waard: het diner wordt regel- matig geserveerd in de sfeervolle wijnkelder en het eten is met veel aandacht en liefde bereid. De strüdel (die je ook als ontbijt kunt bestellen), het prachtig opgemaakte aperitief met verschillende salami’s (onder andere gemaakt van hertenvlees) en de hertentartaar zijn bijzondere, lokale gerechten die je hier geproefd wilt hebben. castel-hortenberg.com
Bolzano Hotel Castello Hortenberg

Enoteca Enolisa

In deze streek stikt het van de weinhutten. Dat zijn kleine hutjes, vaak gelegen bij een wijngaard, waar je wijn kunt proeven en kopen; doorgaans is het niet de bedoeling hier aan te schuiven voor een uitgebreide borrel. Waar dat juist wel kan is Enolisa, de wijnboetiek van Lisa Anderle die je midden in een levendige uitgaansstraat van Bolzano vindt. Lisa voorziet je graag van advies en helpt

je met plezier bij het ontdekken van de beste wijnen van Alto Adige. Ook de kleurige cocktails die ze serveert smaken goed. Via Dr. Josef Streiter 22

Passeggiata's

In Bolzano en omgeving kun je prachtige wandelingen maken. Fotograaf Sofie liep voor deze reportage een stuk van de Passeggiata di Sant’Osvaldo, die 6.1 km lang is en waarover je gemiddeld zo’n 2,5 uur doet. ‘Je slingert tijdens deze wandeling, met hier en daar best een steile klim, over de hellingen van de Monte Tondo in de richting van de wijngaarden van Santa Maddalena. Het landschap is prachtig; dan weer uitgestrekt en dan weer vol bomen. Vooral in het voorjaar, als alles prachtig in bloei staat, en in het najaar, als de wijngaarden allerlei roodtinten krijgen, is dit een prachtige stukje van Italië.’ Andere wandelingen die de moeite waard zijn: Passeggiata del Talvera, Passeggiata del Guncina en Passeggiata del Virgolo. weinstrasse.com

Castel Roncolo

Aan het einde van de Passeggiata Lungotalvera ligt Castel Roncolo, dat je bereikt via een steile klim. Dit kasteel is (behalve de mooie route ernaartoe) vooral de moeite waard vanwege de bijzondere, niet-religieuze fresco’s die je er aantreft. Met kleurrijke riddersagen, sierlijke hofdames, spectaculaire jachttaferelen en vol beeltenissen van het alledaagse leven op de boerderij. Castel Roncolo werd gebouwd in 1237, in 1385 kochten de rijke kooplieden Franz en Niklaus Vintler het, vanaf de vijftiende eeuw wisselde het vrijwel continu van eigenaar en in de achttiende eeuw raakte het in verval. Pas toen de negentiende-eeuwse historicus Josef von Görres begon te beschrijven hoe bijzonder de fresco’s waren die hij in dit vervallen pand aantrof, begonnen meer architecten en kunstenaars de schilderingen te bestuderen. Nog altijd biedt het kasteel, dat niet meer bewoond wordt maar als evenementenlocatie wordt gebruikt, een schitterend uitzicht over de Talvera-rivier die hier kolkend langs de wijnvelden stroomt. Je vindt hier tegenwoordig trouwens ook een leuk terrasje, bij Osteria Castel Roncolo. runkelstein.info

Weekendje Bolzano met wijn, wandelen en wellness

Lago di Carezza

Op zo’n driekwartier rijden van Bolzano, op de grens van de regio’s Zuid-Tirol en Trentino, vind je een schitterend meer dat beroemd is vanwege zijn knalgroene water dat wel gephotoshopt lijkt: Karesee, of Lago di Carezza in het Italiaans. Omdat het meer op ‘slechts’ 1.500 meter hoogte ligt wordt het omringd door hoge bergtoppen wat de aanblik nog spectaculairder maakt. Wie het meer van alle kanten wil bewonderen kan een wandeling van zo’n 2,5 kilometer langs de oevers maken. In de winter bevriest het water, het meer is dan, in combinatie met de witte boom- en bergtoppen die het omringen, een waar sprookjesdecor

Chiesa dei Domenicani

Hoewel het uiterlijk van de kerk dit misschien niet direct doet vermoeden zijn ook de Chiesa dei Domenicani en de naastgelegen Capella di San Giovanni een bezoekje waard. In de Chiesa dei Domenicani, die zowel gotische als barokke elementen bevat, vind je een aantal mooie, middeleeuwse fresco’s. Voor het echte spektakel loop je echter door naar de langwerpige, smalle kapel; de Capella di San Giovanni. Overal waar je hier kijkt zie je de meest gedetailleerde, kleurrijke Bijbelse scènes, geschilderd door leerlingen van de School van Giotto. Veel van de schilderingen zijn ondanks hun eeuwen- oude leeftijd nog in verrassend goede staat. Piazza Domenicani, de kerk is vrij toegankelijk en geopend van 07:00 uur tot 19:00 uur

Ansitz Waldgries

Een van de lokale wijnproducenten die je hier zeker moet bezoeken, is Ansitz Waldgries. Tussen de heuvels van Santa Maddalena vind je dit wijnhuis dat al in 1242 werd gesticht en daarmee een van de oudste van de regio is. ‘Onze meest prestigieuze wijn heet Roblinus, naar Roblinus de’ Waldgries, de oprichter van het landgoed’, legt Carmen Plank, een van de medewer- kers, uit. Die godendrank kost al gauw tachtig euro voor een fles, maar daarmee drink je wel een stukje Italiaanse historie. ‘De toegankelijkste en populairste wijn is de santa maddalena classico. Een heerlijke rode wijn’, meent Carmen. Daar leg je zo’n twaalf euro voor neer. Vlak achter het wijnhuis loopt een Weinweg, een kleine wandelroute van ongeveer 1 kilometer die een geweldig uitzicht biedt op het landschap. Er zijn bij dit wijnhuis meerdere keren per week rondleidingen te boeken. waldgries.it

Castel Mareccio Bolzano

Loacker

Een oud boerenerf met een paar houten karren en een scharrelende hond, het geluid van fluitende vogels en wijngaarden die reiken tot aan de horizon. De entree van wijnhuis Loacker, in Renon, is bijzonder schilder- achtig. Het bedrijf is in handen van de drie broers Loackers die naar eigen zeggen dé bio-dynamische wijnbouwpioniers van Alto Adige zijn. ‘We bestaan sinds 1334, maar sinds 1979 zijn we biologisch en inmiddels zelfs bio-dynamisch’, vertelt Franz Josef Loacker. ‘Onze topwijnen zijn sauvignon blanc, lagrein en santa maddalena.’ Het mooiste stukje van dit wijn- huis is zonder de twijfel de weinhut, waar je de wijnen kunt proeven en kopen. En waar je, de muren zijn vrijwel geheel van glas, kunt genieten van een prachtig uitzicht. Overigens; misschien komt de naam Loacker je wel bekend voor. Dezelfde familie maakt al jaren koekjes die je in veel Italiaanse supermarkten (maar ook Nederlandse!) ziet liggen. loacker.bi

Baumannhof

Zodra je hier voet over de drempel zet, zal je een spontane jodel moeten onderdrukken. Aan de, deels met hout beklede, muren hangen wanstaltige schilderijen en joekels van christuskruizen, op de eikenkleurige houten tafels liggen kanten kleedjes en boven de deur tjilpt een grote koekoeksklok. De goedlachse, charismatische kokkin Mali Höller (vaak gehuld in een bloemetjesschort met daaronder flinke, bruinleren sandalen) bestiert al jaren de keuken van Baumannhof. En met groot succes. Van heinde en verre komen mensen naar deze authentieke plek om te proeven van haar heerlijke gerechten, als ravioli met spinazie, (vegetarische) knoedels, lokale worst met aardappels en strauben (gefrituurd deeg met poedersuiker). Mali heeft trouwens ook een niet onverdienstelijk kookboek geschreven Echt Südtirol, dat je ook in Nederland kunt bestellen. facebook.com/beimbaumannhof

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bolzano Renon baumannhof
Bolzano Renon baumannhof lunch

Panificio Franziskaner

Verspreid over Bolzano kom je ze regelmatig tegen: bakkerijen met een chique bronzen gevel met daarop in zwarte letters de naam Panicifio Franziskaner. Deze bakker staat bekend om zijn heerlijke broden en strüdel, ook kun je er een kopje koffie drinken. In Bolzano zijn verschillende typische broden te krijgen, zoals Vinschger paarlbrot, dat al wordt gebakken sinds de dertiende eeuw, en schüttelbrot, een soort platbrood. Beide broden dragen ook het Qualität Südtirol, oftewel het Zuid- Tiroolse kwaliteitskeurmerk. Daar komen ze alleen voor in aanmerking als ze worden gemaakt met uitsluitend natuurlijke ingrediënten zoals zuurdeeg, specerijen, meel en water. franziskanerbaeckerei.it

Birrificio Batzen

Van pubers en politici tot toeristen en bouw- vakkers: iedereen schuift aan in deze gezellige brouwerij. Gevestigd in een oud pand uit de vijftiende eeuw, dat altijd in handen van dezelfde familie is geweest, drink je hier heerlijke, lokaal gebrouwen biertjes op het terras of binnen naast een kleurrijk glas-in-loodraam. Ook in de vorige eeuwen was dit al een populaire plek: aan de muren hangen schilderijen van kunstenaars die er, na een avondje flink drinken, achter kwamen dat hun beurs niet meer toereikend was en ter compensatie een werk aan de brouwerij schonken. Overigens kun je hier tegenwoordig ook heel goed eten. Vooral de Knödel, een lokale specialiteit gemaakt van gefrituurd brood, kaas en bijvoorbeeld Speck en spinazie, is het proeven waard. Welk biertje je hier absoluut gedronken moet hebben? ‘Gose, daar hebben we koriander en wat zout aan toegevoegd, dat maakt hem fris en verrassend’, tipt Thomas, een van de drie hoofdbrouwers. batzen.it

Kellerei Bozen

Op zo’n tien minuten rijden van Bolzano vind je Kellerei Bozen, een grote moderne, wijnproducent van verschillende Alto Adige DOC-wijnen, die al sinds 1908 bestaat. In dat jaar wilde een handjevol wijnboeren uit Gries namelijk een coöperatie starten om de autochtone lagrein-druif hier goed op de kaart te zetten. Iets verderop begonnen een paar andere boeren in 1930 ook een coöperatie om met de schiava-druif de santa maddalena-wijn te maken. In 2001 gingen beide coöperaties samen verder en voilà, Kellerei Bozen was geboren. Vanaf een afstand herken je deze plek tussen de bergen en wijngaarden tegenwoordig met- een: het gebouw is uitgehakt uit de bergen en tegen de gevel is een grote kubus geplakt die versierd is met de nerven van bladeren zoals je die ook op de wijnranken ziet. Inmiddels hebben 224 wijnfamilies uit de regio hier de handen ineengeslagen en wordt er samen meer dan driehonderd hectare aan wijngaarden in Bolzano en omgeving beheerd. Ieder ras zijn eigen gaard, met de voor die druif ideale hoogte en ligging. ‘Zo maken we allerlei verschillende streekwijnen: van witte als puntscheit kerner, hochkofler riesling en ceslar gewürztraminer tot de rode (en in de streek beroemde) santa maddalena classico, lagrein en bijvoorbeeld cabernet’, vertelt wijngids Davide Ungaro. Hij leidt een paar keer week bezoekers rond door het gigantische gebouw waar jaarlijks zo’n drie miljoen flessen geproduceerd worden. ‘Doordat dit gebouw uitgehouwen is in de berg kunnen we gebruik maken van de natuurlijke koelte om de wijnen op de juiste temperatuur te houden’, legt Davide uit. kellereibozen.com
Fotografie: Sofie Delauw, Unsplash

Lees ook:

Local en fotograaf Valeria ging op pad en deelde met ons haar leukste tips voor een weekend in het groene Bergamo in het hart van de regio Lombardije.

Tussen de bergen van Zuid-Tirol tot de ruige heuvels van Calabrië: deze zomer openden er bijzondere sterrenrestaurants waar je zeker een tafeltje wil reserveren.

Van de beste aperitivo-adresjes en de leukste restaurants tot een heuse wijnsafari, hier zetten we onze tips in Bolzano voor je op …