Terug naar overzicht
Bolzano piazza del municipio

Onze tips om te zien en te doen in Bolzano

Onze tips voor Bolzano

In het hoge noorden, bijna op de grens met Oostenrijk, ligt Bolzano. In welk seizoen je de stad ook bezoekt, je zult altijd verrast worden door de adellijke architectuur, unieke keuken, mengeling van culturen en gezellige sfeer. De perfecte tussenstop op weg naar je vakantie elders in de Laars.

In het kleine Bolzano valt veel te zien en te proeven. De stad is een mengelmoes van Italiaanse en Oostenrijkse sferen. En dat merk je overal: in de straten, op je bord en aan de drie talen die er worden gesproken: Italiaans, Duits en Ladinisch.

We ontdekken de stad aan de hand van de meest markante plekken.

1.Startpunt: Piazza Walther

Een mooi startpunt om Bolzano, of Bozen in het Duits, te leren kennen is Piazza Walther. Ook wel de ‘salon’ van de stad genoemd, omdat het een geliefde plek is om af te spreken. Bij Walther’s, op nummer 6, drink je goede cappuccino met uitzicht over de salon en de gotische Duomo.
Piazza Walther heette aanvankelijk Maximilianplatz, naar koning Maximiliaan op wiens wijngaard het plein begin negentiende eeuw gebouwd is. Na verschillende naamsveranderingen werd het plein na de Tweede Wereldoorlog vernoemd naar Walther von der Vogelweide, de middeleeuwse dichter en troubadour die vermoedelijk hier geboren is. De keuze hiervoor is niet heel opmerkelijk; al sinds 1877 prijkt een enorm beeld van Walther op dit plein.

2. Piazza del Grano

Op nog geen twee minuten lopen van het Piazza Walther ligt het Piazza del Grano, dat eeuwenlang het middelpunt van de stad vormde. Hier vond lange tijd de graanmarkt plaats. Het Casa della Pesa (1634) aan het plein herinnert hier nog aan; in dit huis werd tot eind achttiende eeuw het graan gewogen. Aan het Piazza del Grano grenst een van de leukste straten van Bolzano, de Via dei Portici, met aan weerszijden zuilengalerijen. Het is de oudste straat van de stad, waar ambachtslieden eens hun waar verkochten. Tegenwoordig vind je er voornamelijk grote winkelketens, maar de straat is nog altijd prachtig. Vergeet vooral niet om omhoog te kijken, naar de versierde gevels in warme kleuren. Om meer te weten te komen over de geschiedenis van de handel in Bolzano, kun je een bezoek brengen aan het indrukwekkende Palazzo Mercantile. Een pand dat op zichzelf al het bezichtigen waard is. (€ 4, Via dei Portici 39)

3. Piazza delle Erbe

Aan het eind van de Via dei Portici stuit je op het gezellige Piazza delle Erbe. Hier komen inwoners en toeristen overdag voor de fruitmarkt en ’s avonds voor een borrel in een van de vele café’s. Op de hoek van het plein staat een bronzen fontein van Neptunes, omgeven door drie dolfijnen. In 1777 ontving de bevolking de fontein met open armen: ze verving namelijk de publieke schandpaal en gaf de stad, waar een enorm gebrek aan hygiëne was, schoon drinkwater. Rondom Neptunes vind je een aantal kleine birrifici (bierbrouwerijen), waar je goed kunt eten. Zoals Hopfen en Co, die stevige gerechten serveert aan robuuste houten tafels met geblokte kleedjes. Je vers getapte biertje eet je hier met knoedels, bereid met brooddeeg, spek, kaas, knoflook en balsamicoazijn.

4. De leukste musea in Bolzano

Museion – Wie cultuur wil snuiven, heeft keuze genoeg. Voor liefhebbers van moderne en hedendaagse kunst is Museion een must-see. Een prachtig museum met elke keer weer interessante tentoonstellingen. € 7, museion.it

Museo Archeologico Alto Adige – Even verderop ligt het Museo Archeologico Alto Adige, waar je de beroemde ijsman Ötzi kunt bezichtigen en andere archeologische vondsten uit het stenen tijdperk. € 9, iceman.it

Castel Roncolo – Om in middeleeuwse sferen te komen, breng je een bezoek aan het dertiende-eeuwse Castel Roncolo, met originele muurschilderingen. Vanuit dit sprookjesachtige kasteel, dat tegen een berg buiten de stad is gebouwd, heb je mooie uitzichtpunten. Vanaf Piazza Walther vertrekt elke tien minuten een gratis shuttlebusje naar het kasteel. entree € 8, roncolo.info

5. Rit met de kabelbaan

De beste manier om je middag af te sluiten in Bolzano, is door de hoogte in te gaan. De funivia del Renon (kabelbaan) neemt je in een prachtige rit van twaalf minuten mee vanuit het centrum naar de top van de ‘huisberg’ van de stad, naar Soprabolzano. Hier heb je een schitterend uitzicht over de Dolomieten en kun je tevens mooie wandelingen maken door de wijngaarden. Elke vier minuten vertrekt er een wagentje vanaf de halte naast het centraal station (retour € 10, ritten.com), dat op ongeveer tien minuten lopen van het oude centrum ligt. Na afloop ben je dus zo weer terug in een van de gezellige cafés van de stad, waar nu een heerlijke aperitivo op je wacht. Bijvoorbeeld op het terras van buitenbar Fïschbanke, dat vol kleurrijke parasols staat. Via Dr. Josef Streiter 28

Lekker eten en drinken

In Bolzano zitten veel adressen voor een goede aperitivo of maaltijd. Wat dacht je trouwens van een wijnsafari? Hier zetten we de 10 leukste hotspots en tips voor je op een rij.

EXTRA TIP: leuk hotel
Wil je overnachten in Bolzano? Aan de rand van het centrum ligt hotel Stiegl Scala, gevestigd in een prachtig, historisch pand. Vanuit een groot deel van de kamers en de groene patio (met zwembad en rozentuin) kijk je uit over de wijngaarden op de heuvels van Santa Maddalena. In de patio kun je tevens genieten van het uitgebreide ontbijtbuffet of een heerlijk diner. Het hotel is op loopafstand van het historisch centrum en makkelijk met de auto te bereiken. Bovendien kun je in de privégarage gratis parkeren. scalahot.com

Meer tips en tussenstops voor onderweg naar Italië

In De Smaak van Italië editie 111 hebben we in de reisspecial 2022 alle must-stops en tips verzameld voor als je met de auto op vakantie naar Italië gaat. Ook tips van lezers. Bestel dit magazine eenvoudig in onze webshop.

cover editie 6 smaak van italie 2021

Ik bestel het magazine

 

BEKIJK OOK:

Beeld: Liselotte van Leest