Terug naar overzicht
Fietsen door Toscane Chianti

Fietsvakantie in de Chianti-streek

We reizen af naar de Chianti en herontdekken deze Toscaanse streek van wijngaarden en eeuwenoude dorpjes op de fiets. Chianti is een streek in Toscane, tussen de steden Florence, Siena en Arezzo die bekend is door de gelijknamige wijn, de Chianti.

Alles over de route

Van Siena naar Castellina in Chianti

Ons startpunt is Siena. Vanuit deze leuke stad fietsen we naar Castellina in Chianti. We volgen de SP101, die klimt, daalt en kronkelt door het groene landschap. In dit gedeelte van de Chianti vind je veel bossen. Af en toe maken de bomen plaats voor een typisch Toscaans vergezicht waarin de wijngaarden reiken tot de horizon. De weg slingert verder, we stoppen bij Scorgiano; een schilderachtig gehucht met een kerkje met arcadebogen en fresco’s . Hier vind je La Botteghina di Scorgiano, een charmant tentje waar je onder een afdakje even kunt bijkomen en een degustazione met lokale kazen en hammen kunt doen.

stop 2. Monteriggioni

Het landschap is inmiddels een beetje veranderd: de bossen maken steeds vaker plaats voor de alom bejubelde Toscaanse heuvels vol olijfbomen en wijnstokken met zware, donkerpaarse druiven. Op een gegeven moment doemen de verdedigingstorens van Monteriggioni op; een dorpje dat tussen 1214 en 1219 hoog bovenop een berg gebouwd is.

Il Castello di Monteriggioni werd gebouwd door de Sienesen en diende als bescherming tegen de Florentijnen; de historische vijand van Siena. Dante Alighieri was diep onder de indruk van dit plaatsje en schreef erover in De Goddelijke Komedie: ‘Zoals Monteriggioni is omrand, Met torens, door de vestingwal gedragen, Zo torenden langs deze stenen wand, Giganten die wij tot het middel zagen, Zo vreselijk dat Jupiter hen daar, Met bliksem uit de hemel blijft belagen.’

Wij rusten even uit voor de kerk van Monteriggioni. Een oud dametje steekt al schuifelend het piazza over, met in haar kielzog, een donkere kat. Ze verdwijnen in de groene en glooiende verte die Monteriggioni omringt. Omdat wij dezelfde kant op moeten, gaan we het duo achterna en zetten weer koers richting Castellina in Chianti, waar we aan het begin van de avond arriveren. Vanuit Castellina heb je een indrukwekkend uitzicht over de omliggende regio. De waterige contouren van heuvels krijgen, vlak voordat de zon ondergaat, allerlei kleuren. We maken een wandeling door het stadje.

Fietsen door de wijngaarden van Toscane

stop 3. Toscanaccio

We stoppen bij de Toscanaccio; een galerie met hedendaagse Italiaanse en internationale kunst. We willen, op aanraden van de eigenaar van Toscanaccio, eten bij restaurant La Torre; helaas blijkt dit restaurant vanavond gesloten. Even later schuiven we aan bij Palazzo Squarcialupi. En dat blijkt een uitstekende keus! De typisch Toscaanse Papa al pomodoro (een dikke, boerse soep gemaakt op een basis van tomaten, knoflook en brood) wordt prachtig opgediend en vergezeld van ongezouten Toscaans brood, gemaakt van rode wijn, ui en aubergine.

stop 4. Castellinuzza

De volgende ochtend vertrekken we vroeg. Omdat de Chianti bij uitstek een wijnregio is, hebben we een afspraak gemaakt met Giulia, die werkt voor Vignamaggio: een wijndomein in de heuvels vlak bij Castellinuzza. Giulia leidt ons rond door de wijnkelders en legt ons de historie van de Chiantiwijnen uit. We proeven een Gran Selezione Monna Lisa, een Riserva en we dopen – naar Toscaans gebruik – heerlijke cantuccini in een Vin Santo, gemaakt van de druiven malvasia (75%) en trebbiano (25 %). Ondertussen genieten we van het uitzicht op de tuin met knalgele citroenen.

stop 5. Radda in Chianti

Fietsen door de heuvels van de Chianti is prachtig, maar ook zwaar. Hier tussen Castellina en Radda in Chianti lijkt het landschap letterlijk en figuurlijk tot een hoogtepunt te komen. Het uitzicht lijkt na iedere bocht toch weer mooier, groener of dromeriger dan daarvoor. We passeren kleine groepjes huizen met blauwe luiken, omsingeld door slanke cipressen. We ruiken de geur van verse munt, die langs de weg groeit. Hard toeterend rijdt er een oud mannetje in rode Ape langs, de drie wielen hullen zich een wolk van opwaaiend stof. Hij scheurt door en wijst vanuit zijn raam naar een wijngaard met daarin een wit bord waar Qui si produce Chianti Classico staat, voor het geval het ons nog niet helemaal duidelijk was dat deze regio wijn ademt.

Fietshoofdstadje van de Chianti
Radda in Chianti, waar we aan het einde van de dag arriveren, is het fietshoofdstadje van de Chianti. In de smalle straatjes hoor je het ritmische getik van fietsspaken, overal staan auto’s geparkeerd met fietsen op het dak. Ook in Decori nel tempo, een winkeltje vol bijzondere artikelen – handgemaakt door de kunstenaar Davide en zijn vrouw Silvia – vind je posters, kaarten, kopjes, borden en zelfs wijnkurken met fietsjes erop.

stop 6. Castello di Brolio

Vervolgens zetten we koers naar Castello di Brolio: een kasteel van de familie Ricasoli die al sinds de middeleeuwen beroemde wijnen produceert. Voor we boven zijn volgt een fikse klim de berg op. Het einde van de dag nadert, de zon valt tussen de hoge bomen door en maakt lange schaduwen op de stoffige weg. Het Castello di Brolio kijkt uit over wijngaarden die in de verte vervloeien in de horizon. Buiten adem kijken we uit over het uitnodigende landschap.

Fietsen door de Chianti-streek

Extra tips

Doe-tip: Chianti Sculpture Park
Toscane is, met steden als Siena en Florence, wereldberoemd om haar renaissancekunst. Toch is er in de heuvels van de Chianti ook moderne kunst te vinden. Kunstenaar Piero Giadrossi opende in 2004 het Chianti Sculpture Park: zeven hectare bos vol moderne kunstwerken, gemaakt door zesentwintig verschillende kunstenaars van over de hele wereld.  Je kunt hier elke dag vanaf tien uur ‘s ochtends tot zonsondergang (tussen november en maart is het handig eerst even te bellen op 0039-0577357151) wandelen langs werken van onder andere Vincent Leow (Singapore), Adriano Visintin (Italië) en Benbow Bullock (VS). chiantisculpturepark.it

Praktische tip
Wij reden door de Chianti met een fiets van Onderweegs in Italië. Bekijk voor meer informatie onderweegsinitalie.nl

Lees ook:

Meer artikelen over fietsen in Italië