Terug naar overzicht
Cultuuragenda opening

De leukste evenementen in juni en juli

Ook deze zomer vinden er bijzondere feesten en evenementen plaats in de Laars. We zetten de leukste van juni en juli (2024) voor je op rij.

Festa della Repubblica - Heel Italië

Deze feestdag mag zeker niet ontbreken op de lijst. Op 2 juni wordt namelijk de verjaardag van de republiek gevierd. Op deze dag in 1946 stemde het volk voor een republiek in plaats van een monarchie en nog elk jaar wordt er tijdens het Festa della Repubblica groots uitgepakt. Het hele land viert feest en overal wappert de Italiaanse vlag, zijn er parades, concerten en nog veel meer feestelijke evenementen.

Bloemenfestival - Heel Italië

Tijdens de infiorata, dat letterlijk ‘versierd met bloemen’ betekent, worden in heel Italië de straten omgetoverd tot enorme bloementapijten die leiden naar kerken en abdijen. Zo’n bloementapijt is soms wel een kilometer lang! De traditie achter het infiorata-festival gaat terug naar 29 juni 1625; toen de bloemist van het Vaticaan besloot de Sint Pieterbasiliek met bloemen te versieren tijdens het feest van Sint Petrus en Paulus, de patroonheiligen van Rome. De architect Gian Lorenzo Bernini verspreidde dit idee en nog altijd worden in het voorjaar straten in het hele land aangekleed met bloemen in alle kleuren. De grootste bloemenspektakels vind je in Noto, Genzano en Spello. Mei en juni.
Cultuuragenda

Pittig potje historisch voetbal - Florence

Dat Italianen dol zijn op voetbal is geen geheim. Al in de zestiende eeuw speelden ze een vroege vorm van voetbal, het calcio storico fiorentino, dat eigenlijk een combinatie is van voetbal, rugby en kickboksen. Terwijl de rest van Italië tegenwoordig alleen nog moderne voetbalwedstrijden speelt, beoefenen ze in Florence nog altijd dit wreedaardige balspel. 54 spelers staan tegenover elkaar, gekleed in middeleeuwse kostuums in de kleur van hun wijk. Er zijn nauwelijks regels en schoppen en worstelen is toegestaan. Hierdoor komen er natuurlijk veel blessures voor, maar het wisselen van spelers mag dan weer niet. Niet zo gek dus, dat er maar drie wedstrijden per jaar worden gespeeld. De halve finale is 1 en 2 juni en de finale is 15 juni 2024. calciostorico.online

Middeleeuws festival - Toscane

Tijdens het festival in het pittoreske stadje Monteriggioni van 4-7 juli 2024 tref je een middeleeuws feest aan van ridders, vuurspuwers en leuke voorstellingen. monteriggionimedievale.com
Meer evenementen in en over Italië vind je hier!
Tekst: Tiara Giovanna Rivano

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees ook:

Dit zijn de populaire bestemmingen in Italië voor 2024 die je dit jaar wil bezoeken.

Van indrukwekkende bezienswaardigheden tot speciale winkels en culinaire hotspots; dit zijn de leukste tips voor Brescia.

Van de opera in Verona tot de Regata Storica in Venetië: dit zijn de leukste tips voor festivals en evenementen in de Italiaanse zomer van 2024.