Terug naar overzicht
Gnudi recept

Gnudi (ricottaballetjes) met spinazie en salie

Gnudi betekent ‘naakt’, omdat deze kleine dumplings de naaktste en simpelste vorm van pasta zijn die je zelf kunt maken. De combinatie van spinazie en ricotta is heel traditioneel en komt in veel pastasoorten in de regio van Florence voor, bijvoorbeeld in ravioli en crespelle.

Het maken van de gnudi is een zeer bevredigend en makkelijk proces. Ook leuk om met kinderen te maken; zo breng je ze meteen de liefde voor de Italiaanse keuken bij. Dit recept voor gnudi komt uit het nieuwste kookboek van de Engelse chef & restaurateur Russel Norman Brutto – gerechten uit de Florentijnse keuken. Bestel het kookboek Brutto eenvoudig in onze webshop.
Gnudi recept

Gnudi recept

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr babyspinazie gewassen
  • 50 gr bloem 00
  • 250 gr ricotta
  • 1 scharrelei groot, losgeklopt
  • 150 gr parmezaan geraspt
  • zeezoutvlokken
  • zwarte peper
  • ½ tl versgeraspte nootmuskaat
  • 250 gr semolina
  • 100 gr boter
  • 1 handvol salieblaadjes

Instructies

  • Stoom de spinazie 3 minuten boven een pan met kokend water. Laat de blaadjes goed uitlekken, knijp het overtollige water eruit en hak ze fijn. Zet opzij.
  • Mengde 00-bloem en ricotta in een grote kom tot het eruitziet als klonterige broodkruimels. Roer het scharrelei en twee derde van de parmezaan erdoor. Voeg een snuf zeezoutvlokken, een draai zwarte peper en de nootmuskaat toe en doe ook de spinazie erbij.
  • Meng grondig met een houten lepel of je handen. Doe vervolgens de helft van de semolina in een kom en strooide rest uit over een bakplaat of dienblad.
  • Pak kleine klontjes ter grootte van grote olijven van het spinaziemengsel en draai er balletjes van door ze tussen je handpalmen te rollen. Haal de balletjes door de semolina in de kom en leg ze op de bakplaat. Je moet uiteindelijk 24-30 balletjes hebben.
  • Vul een grote pan met water en breng het flink aan de kook. Leg de gnudi zo snel mogelijk in het kokende water, breng het op het hoogste vuur weer aan de kook en laat het 3 minuten pruttelen.
  • Zet intussen een kleine steelpan op halfhoog vuur, laat de boter smelten en voeg de salieblaadjes toe. Draai het vuur laag als het gaat borrelen. Dit zou niet langer dan 2 minuten moeten duren, terwijl de gnudi koken.
  • De gnudi komen boven drijven als ze gaar zijn. Draai het vuur uit, schep ze er met een schuimspaan uit en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Leg de gnudi op vier verwarmde borden, verdeel de boter en salie, de rest van de parmezaan en gemalen zwarte peper erover.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.