Loading
Terug naar overzicht

Isola del Giglio: slow travel op het eiland voor de Toscaanse kust

Drie dorpjes. Meer is er niet op het ruige en onaangetaste Toscaanse Isola del Giglio. Slow travel in zijn puurste vorm. En daarmee een vakantie waarin je écht uitrust verzekerd.

Volgens een eeuwenoude legende zou Venus zijn geboren in de Tyrreense Zee. Toen zij boven de golven uitkwam, brak haar parelsnoer en transformeerden de parels in zeven eilanden, de Toscaanse archipel. Gorgona, Capraia, Elba, Pianosa, Montecristo, Giannutri en, last but not least, Giglio. Waar of niet, parels zijn de eilanden stuk voor stuk. En Giglio in het bijzonder.

Heerlijk offline
Met een kleine zeventig kilometer aan wandelpaden en ruige natuur is het eiland dé ultieme plek om offline te gaan. Huisfotograaf Sofie zet haar telefoon uit en trekt haar wandelschoenen aan.

Lelie of geit? 
De Italiaanse vertaling van Giglio luidt lelie, maar dat zou niet het woord zijn waaraan het eiland zijn naam te danken heeft. Er wordt namelijk gedacht dat Giglio is afgeleid van de Griekse vertaling: geit, ofwel eiland van de geiten. Lelie of geit, de flora en fauna van Giglio is hoe dan ook spectaculair. En dat houden ze graag zo. Maar liefst negentig procent van Giglio is onaangetaste natuur en er zijn strenge wetten om dat zo te houden. Zo verbieden ze je stenen of bloemen mee te nemen van het eiland. Geluidsoverlast en kamperen? Niet toegestaan.

Iedereen een Ape 
Vanuit Porto Santo Stefano op het Toscaanse vasteland gaat er een boot naar Giglio Porto. Je auto laat je het liefst (op een speciaal daarvoor bedoelde parkeerplaats) achter. Giglio verken je op een Vespa, met een taxiboot of met de elektrische fiets. Zoveel inwoners als er zijn, zoveel Ape’s telt het eiland ook. Werkelijk elke local heeft er een. Je kunt je voorstellen: dat schetst een charmant beeld. Giglio Porto is een aantrekkelijk havenstadje met winkeltjes voor souvenirs en strandkledij. 

Familiedroom 
Sofie overnacht in La Guardia. Een prachtig boetiekhotel in Giglio Porto dat uitkijkt op de haven. Op het schitterende terras geniet je in de ochtend van een cappuccino en brioche (of yogales!) en in de namiddag van een aperitief. La Guardia wordt gerund door de vriendelijke Flavio Caprabianca en zijn vrouw Flaminia del Castillo. Beide komen uit Rome en runnen naast het hotel een succesvol marketing- en communicatiebureau. Ze verslonden al jaren met hun gezin de zomers op het eiland, waar ze een huisje hebben. Twee jaar geleden kwam La Guardia op hun pad en daarmee de kans om hun droom van het eilandleven werkelijkheid te maken. En daarmee niet alleen die van henzelf, maar ook van vele toeristen. La Guardia is een topadresje om te overnachten.

3 tips van local Flavio Caprabianca

1. Restaurant L’Angolo di Napoli 
Voorheen een pizzeria, maar tegenwoordig een visrestaurant. De eigenaar is een van de laatste vissers van het eiland: de gerechten zijn supervers en overheerlijk!’ Via Thaon de Revel 11, Giglio Porto 

2. Panificio di Cristina 
‘Traditionele taarten, geweldige croissants en zoetigheden voor het ontbijt’ Via Provincile, Giglio Campese 

3. Marinepark 
Als er iets is wat je moet doen tijdens een bezoekje aan Giglio, dan is het duiken. De Toscaanse archipel is een van de grootste marineparken van Europa.’ 

Rood van de Gebroeders Rossi 
Flavio organiseert regelmatig wijnproeverijen met Giovanni Rossi, mede-eigenaar van wijnbedrijf Fontuccia. Een tiental jaar geleden besloten Giovanni en zijn broer hun baan op te zeggen om wijn te maken. Met de hulp van de inmiddels 85-jarige Domenico leerden ze de kneepjes van het vak en verbouwen en oogsten ze hun druiven met de hand, zonder hulp van machines. De druiven groeien op ruig en extreem terrein, op de steile heuvels van het eiland. Tijdens de proeverijen geniet je niet alleen van wijn, maar ook van – doorgaans – schitterende zonsondergangen. 

Tips in Toscane

Barre badplaats 
Het lelijke zusje van Giglio Porto is Giglio Campese, in het noord-westen van het eiland. Deze badplaats staat vol met ‘nieuwbouw’ uit de jaren vijftig, gebouwd voor families die er hun zomers spenderen. Wat ook niet helpt is dat het strand hier rood kleurt door de aanwezigheid van ijzer. In vroegere tijden werd hier gemijnd. Toch hoef je Giglio Campese niet helemaal links te laten liggen. Beklim de rotsen naast de Torre del Campese naar Punta di Caramba: het uitzicht is vanaf hier spectaculair, of volg wandelpad 302 naar Punta Fargione. Ook is er is een goed bakkertje in Giglio Campese gevestigd, Panificio di Cristina, waar je terecht kunt voor traditionele pizza’s en panforte met vijgen en chocolade. Verder vind je er een flink assortiment aan biologische drankjes en streekproducten. Ben je er in de avond? Dan geniet je er van een aperitivo

Het échte eilandleven 
Zoals de naam al doet vermoeden draait het in Giglio Castello voornamelijk om één ding: het kasteel. Helaas gesloten voor renovatie als Sofie er is, maar daardoor is er des te meer tijd om de borgo te bezoeken. Het is er residentieel en eenvoudig, maar hier vind je wel het échte leven van de eilandbewoners. Privacy komt hier niet voor in het vocabulaire, want werkelijk iedereen kent elkaar en ook conversaties blijven vanwege het volume geen geheim. Naast het kasteel is er een driedubbele toegangspoort die prachtig uitzicht biedt over het eiland. Sofie heeft dubbel pech. Naast het kasteel is ook Ristorante da Santi net die dag gesloten. Da Santi zou het beste op het eiland moeten zijn.  

Het ruige noorden 
Na het bezoeken van de drie dorpjes is het toch echt tijd om de veters van de wandelschoenen te strikken. Giglio verlaat je niet zonder enig pad bewandeld te hebben. Het eiland telt maar liefst 68 kilometer aan wandelpaden, waarmee je gemakkelijk een week vult. De paden zijn duidelijk uitgezet en met moeilijkheidsgraad aangeduid. Vergeet vooral niet een rugzak met eten en drinken te vullen (bij Alimentari Frutta E Verdura Pini Elsa Mamiliana in Giglio Porto haal je de lekkerste picknickbroodjes), want je wandelt soms kilometers zonder enig teken van leven. Bezoek je Giglio in hartje zomer? Vermijd dan de brandende middagzon, en zet een wandeltocht in de ochtend of namiddag uit. Het noorden van het eiland is veruit het ruigst. Sofie maakt de tocht naar Faro di Capel Rosso: een suggestieve trap die eindigt in zee. Eindelijk daar aangekomen breekt er zwaar onweer uit. Geen slecht idee om dus van tevoren het plaatselijke weerbericht te checken. 

Wijnmaand 
Bezoek je Giglio in september, dan heb je geluk. Dan worden in vrijwel alle cantina’s en kelders van de dorpjes op Giglio wijn gemaakt. Let vooral ook op de manden die worden gebruikt voor de wijnoogst, die worden nog altijd met de hand geweven op het eiland. 

SLAPEN 

1. La Guardia 
Schitterend boetiekhotel gerund door Flavio en Flaminia. Vergeet vooral niet een mat te reserveren voor een yogales of boek een ayurvedische massage. laguardiahotel.it 

ETEN & DRINKEN
Verwacht niet te veel van de restaurants op het eiland. De meeste zijn heel eenvoudig. 

1. Vecchia Pergola 
Ietwat gedateerd, maar degelijk restaurant. Bestel de vangst van de dag en geniet van je visje met uitzicht op de haven. Via Thaon de Revel 31, Giglio Porto 

2. Alimentari Frutta E Verdura Pini Elsa Mamiliana  
Smakelijke picknickbroodjes die meegaan in je rugzak voor je wandeltocht. Via Umberto I 4, Giglio Porto

3. Gelateria Artigianale Da Nilo 
De lekkerste ijsjes na een stevige wandeling. Via Armando Diaz 3, Giglio Porto 

DOEN 
Vanuit Giglio Porto kun je voor een prima prijs een taxiboot nemen naar de nabijgelegen stranden Cala dell’Arenella, Cala delle Cannelle en Cala delle Caldane. Neem je snorkel mee, want het water is helder en rijk aan flora en fauna. In Giglio Porto kan je tevens elektrische fietsen huren, een zeer populaire manier om het eiland te verkennen.

REIZEN 
Vanuit Utrecht is het 1.517 kilometer rijden naar Porto Santo Stefano waarvandaan je de boot naar Giglio neemt. De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn Pisa en Rome, waar je met een directe vlucht in twee à tweeënhalf uur heen vliegt. Van daaruit is het ruim twee uur rijden naar Porto Santo Stefano.

BEKIJK OOK:

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de leukste tips en laatste nieuwtjes uit Italië? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Tekst: Agnes Nijholt. Fotografie: Sofie Delauw