Terug naar overzicht
Italiaanse liedjes voor onderweg

10x de mooiste romantische Italiaanse liedjes

Iedereen ter wereld weet: Italianen schuwen een beetje romantiek niet. Er is dan misschien ook geen taal waarin die liefde mooier bezongen wordt. Wij zetten 10 romantische Italiaanse liedjes voor je op een rij.

Beluister je favoriete Italiaanse liedje hieronder via de link of beluister de hele lijst via deze Spotify-playlist (dit is gratis als je je aanmeldt bij Spotify).

1. La Cura – Franco Battiato (1996)

Dit nummer wordt door veel mensen gezien als een van de beste Italiaanse liefdesliedjes ooit gemaakt. Volgens de een is het een liefdesverklaring aan een minnaar, volgens de ander is het ode aan die iedereen die liefde voor zichzelf voelt. Luister hier en oordeel zelf.

2. That’s Amore – Dean Martin (1953)

Maar weinig liefdesliedjes zijn zo iconisch als dit nummer van Dean Martin. De liefde spat ervan af. De lyrics dragen daar absoluut aan bij:
In Napoli where love is king, when boy meets girl. Here’s what they say: when the moon hits your eye like a big pizza pie. That’s amore. When the world seems to shine like you’ve had too much wine. That’s amore… Luister hier het hele nummer.

3. Volare – Domenico Modugno (1953)

Nog zo’n klassieker. Volare oh oh, cantare oh oh oh oh… Nel blu degli occhi tuoi blu, felice di stare quaggiù. Nel blu degli occhi tuoi blu, felice di stare quaggiù, con te. Domenico Modugno won er in 1958 het Festival di Sanremo mee. En nog altijd ademt dit liedje amore. Het woordje blu (blauw) dat veelvuldig voorbij komt in het nummer zou overigens niet alleen geïnspireerd zijn op de helderblauwe ogen van een mooi meisje, maar ook op de kleur van de zee in Puglia.

4. Il Cielo in una stanza – Gino Paoli (1960)

Dit mooie nummer werd door vele mensen gecoverd, onder wie de beroemde Italiaanse zangeres Mina die er in een megahit mee scoorde. Luister het nummer hier en reis even mee terug naar de Italiaanse jaren zestig.

5. Ti amo – Umberto Tozzi (1977)

Ti amo. In sogno, ti amo. In aria, ti amo. Se viene testa vuol dire che basta lasciamoci… In de liefde is het natuurlijk niet altijd koek en ei, zo weet Umberto Tozzi die met zijn hit Ti amo in de jaren zeventig veel Europese hitlijsten domineerde. Er verschenen zelfs Engelse en Spaanse versies en ook de uitvoering met Monica Belucci scoorde een hit.

6. Amo Soltante Te – Andrea Boccelli & Ed Sheeran (2018)

Andrea Boccelli kan in deze lijst natuurlijk niet ontbreken. Dit nummer wordt uitgevoerd met Ed Sheeran. De titel betekent zoveel als: ik hou alleen van jou…

7. Cose della vita – Eros Ramazzotti & Tina Turner (1993)

En we reizen weer even terug in de tijd, naar het jaar dat Eros Ramazzotti en Tina Turner een monsterhit scoorden met Cose della vita. Dat Ramazzotti en Turner onderschrijven dat l’amore niet perse altijd makkelijk en ongecompliceerd hoeft te zijn, blijkt wel uit de lyrics…

8. Via con me – Paolo Conte (1981)

Samen met iemand van wie je houdt wegrennen van al je verplichtingen en de dagelijkse sleur. Stiekem hebben we daar vast allemaal wel eens van gedroomd. Volgens velen beschreef Paolo Conte dat gevoel in zijn aanstekelijke hit Via con me, wat volgens hem zelf nog altijd het beste nummer is dat hij heeft gemaakt.

9. Storia d’Amore – Adriano Celentano (1969)

Nog zo’n iconisch Italiaans liefdeslied. Een vrouw die geadoreerd wordt door een man die haar niet kan krijgen. Een greep uit de vertaalde lyrics: Met jouw geld heb je haar lichaam gekocht, zeker niet haar hart Ze hield van me, ze haatte me, ze hield van me. Hij haatte me, hij was tegen me... Luister hier het hele nummer.

10. La canzone dell’amore perduto – Fabrizio de André (1966)

Fabrizio de André is bij buitenlanders een stuk minder bekend dan de grote Italiaanse sterren als Eros Ramazzotti of Laura Pausini; toch heeft zijn muziek veel betekend voor de Italiaanse cultuur. Dit mooie en melancholische lied vertelt over de vergankelijkheid in de liefde.

BEKIJK OOK: