Terug naar overzicht
Ik Vertrek JASMIJN Sicilie marzamemi

Ik Vertrek, Jasmijn (29) woont op Sicilië en in Amsterdam

Jasmijn Vonsee (29) is een video- en filmmaker. Zonder dat ze een woord Italiaans spreekt, koopt ze twee jaar geleden een bouwval – met veel potentie – op Sicilië. Samen met haar vader en schoonvader verbouwt ze het pand. Nu woont Jasmijn driekwart van haar tijd in Sciacca en heeft ze er een nieuwe job bij.

Jasmijn Vonsee is een ondernemende en reislustige dame. Na haar studie vloog ze als videomaker voor opdrachtgevers de wereld over, van Bali tot New York. Na een aantal jaren min of meer uit haar koffer geleefd te hebben, zocht Jasmijn een vaste thuisbasis. Haar keuze viel op Sicilië. ‘Italië was altijd mijn grote liefde’, vertelt Jasmijn. ‘Mijn ouders spreken Italiaans en we gingen er elke zomer op vakantie, met name naar het zuiden: Calabrië, Puglia, Sicilië. Bovendien had ik al een tijdje een droom om zelf een klein huis te bouwen. Dat wilde ik doen op een plek waar het lekker weer is, niet al te ver weg van mijn familie en vrienden in Nederland. Bovendien houd ik ervan om op een eiland te zijn, aan zee. Sicilië biedt dat allemaal.’ ‘De eerste stap in mijn zoektocht was om met mijn moeder een auto te huren en een rondje te rijden over het eiland, op zoek naar een geschikte plek. Een mooie B&B in Sciacca was onze uitvalsbasis. Op de laatste dag van ons verblijf gingen we naar het strand. Daar trof ik een leuke jongen achter de bar, Vincenzo. Hij sprak geen Engels en ik geen Italiaans. Gelukkig trad mijn moeder op als vertaler. Dankzij haar bemiddeling gaf Vincenzo mij die avond een rondleiding door Sciacca en aten we in de haven met uitzicht op zee. Ik vond het helemaal geweldig en werd langzaam verliefd op hem en op deze plek.’

Onderhandelen met Google Translate

‘Ik besloot nog een paar dagen te blijven. Bij een makelaar in het centrum zag ik een foto in de etalage waarvan ik meteen dacht: “volgens mij is dat het huis van mijn dromen”. Al leek het pand meer op een ruïne toen ik het ging bezichtigen. De keuken was 1 m2 groot – met direct daarnaast de wc, de deuren klemden en de zolder was meer een schuur bovenop het huis, waar een hele duivenfamilie woonde. Er was geen elektriciteit en er waren geen leidingen, maar ik zag twee terrassen met uitzicht op zee, mooie vloeren, muren van anderhalve meter dik en veel potentie. De basis van het huis was goed. Vincenzo en Google Translate hielpen me bij het gesprek met de makelaar. Alsof het zo moest zijn, liep ik in die dagen de eigenaar een keer tegen het lijf. Dankzij dit contact en veel afdingen, heb ik het huis in januari 2020 kunnen kopen.’

Hamers van Giuseppe

Vlak daarna kwam de lockdown. ‘Daarom ben ik pas in juni met mijn vader en een berg apparatuur naar Sicilië gereden. Ik had het enorme geluk dat de vader van Vincenzo, Michele, bouwvakker is. Mijn ‘schoonfamilie’ vond mij natuurlijk een beetje raar, dat ik daar in mijn eentje een huis had gekocht. Toch bood Michele direct zijn hulp aan. Er was geen bouwmarkt in de buurt, alleen het winkeltje van Giuseppe aan het eind van de straat. Die had één soort hamer en één soort spijker. We hebben een witte overall en drie hamers gekocht en sloopten in een dag alle muren. De berg puin moest emmertje voor emmertje, trap op, trap af, naar een Ape-car worden gebracht en afgevoerd, bij 35 graden. Dat duurde dagen. Mijn vader is ongeveer drie maanden gebleven. Met z’n drieën hebben we deze enorme klus geklaard.’

Toeristische attractie

De Italianen vinden mijn modern verbouwde huis met oude elementen (zoals vloeren, houten deuren en nisjes) bijzonder. Een vriendin van mij geeft ook rondleidingen in mijn huis aan Italiaanse toeristen. Dankzij deze bezoekjes van toeristen heb ik naast mijn videowerk een tweede baan erbij gekregen. Veel mensen hebben namelijk interesse in een huis op Sicilië. Ik help hen nu met de zoektocht. Ik doe de bezichtigingen voor hen, film die en dankzij die virtuele tours hoeven zij niet elke keer in te vliegen. Ik help met de prijsonderhandeling en begeleid mede de verbouwing. Zelf wil ik eveneens meer panden kopen en verbouwen om vervolgens te verhuren. Daarnaast werk ik nog als videomaker. Ik heb een online cursus gelanceerd waarin ik ondernemers leer om zelf hoogwaardige video’s te maken en te bewerken. Dit kan ik vanuit mijn huis op Sicilië doen. Dat is prettig omdat ik 70% van de tijd hier woon en de overige tijd in Nederland ben. Soms ga ik voor drie weken naar Nederland, bijvoorbeeld. Dan plan ik al mijn filmopdrachten en ben ik veel aan het werk. Vervolgens verblijf ik weer een aantal maanden op Sicilië. Al vind ik dat wel eens lastig, want ik hecht erg aan mijn familie en vriendschappen. Op Sicilië heb ik ook vrienden, maar die ken ik allemaal via Vincenzo. Dat voelt toch anders.’

Vijftig jaar terug in de tijd

‘Wat ik zo fijn vind aan Sicilië is dat je hier vijftig jaar teruggaat in de tijd. De inwoners van Sciacca wagen zich niet buiten de dorpsgrenzen. De rest van de wereld bestaat eigenlijk niet. Jongeren spreken geen Engels en gaan na de middelbare school meteen werken. Ze zijn kapper, bouwvakker of loodgieter.’ ‘Dat is nogal een contrast met hoe ik heb geleefd. Voor mij blijft de afwisseling van mijn omgeving belangrijk. Ik zou ook niet permanent op Sicilië willen wonen. In Nederland word ik wat werk betreft meer geïnspireerd en kan ik beter met anderen over mijn belevingswereld praten. Op Sicilië staat iedereen dan weer meteen klaar om me te helpen met mijn plannen en om me in contact te brengen met anderen. Italianen maken met iedereen makkelijk contact. Ook het romantische beeld van met de familie samen aan een lange tafel eten klopt echt. Mijn schoonmoeder komt vrijwel dagelijks langs om eten te brengen of om aan te schuiven, en neemt soms de hele familie mee of mensen die ik nog nooit heb ontmoet. Dat zijn heerlijke avonden waarop er wordt gedanst en gegeten. Vanuit Nederland zou ik denken: ‘daar zit ik niet op te wachten’, maar in de praktijk vind ik dat dus heel gezellig. Het gaat hier zo eenvoudig. Mijn oude buurman brengt mij elke week verse vis. Mijn oude buurvrouw maakt zich zorgen over dat Vincenzo en ik nog niet getrouwd zijn. Iedereen is enorm betrokken in deze gemeenschap. Je kunt je hier niet afzonderen. Er wordt bij je aangebeld en je wordt naar buiten gesleurd. Dat is fijn, zeker als nieuwkomer. Ik voel me hier dan ook thuis en wil er voorlopig – al is het parttime – blijven.’ Bekijk voor meer informatie jasmijnvonsee.nl

3 favoriete adresjes in Sciacca

Jasmijn tipt de plekken waar ze graag naartoe gaat.

1. Ceramiche Eugenio Sclafani

‘Sciacca staat bekend om het lokaal gemaakte keramiek met felle kleuren en levendige patronen. Mijn hart gaat echter vooral sneller kloppen van een ateliertje dat precies het tegenovergestelde doet. Imperfecte creaties, kleuren die prachtig door elkaar heen lopen en natuurlijk met de schoonheid van antiek Siciliaans keramiek als inspiratiebron’. Corso Vittorio Emanuele 158

2. Cinema Badia Grande

‘Ik blijf een filmmaker en moet ook in Sciacca minstens één keer per week naar de bioscoop. Dit doe ik het liefst in het oude klooster waar je op een warme zomeravond zelfs in de prachtige sinaasappelboomgaard de nieuwste Italiaanse films kunt bekijken. Haal van tevoren een arancina (een authentiek Siciliaanse snack gemaakt van rijst) bij Pizzeria Conte Luna om de hoek!’Piazza Gerardo Noceto 4

3. Cantine De Gregorio

‘Ik vind het heerlijk als alles als een puzzel samenvalt. Dat is het geval bij Cantine De Gregorio, gerund door een broer en zus die deze oude oleificio overnamen van hun grootvader en omtoverden tot een waar paradijsje tussen olijfbomen van honderden jaren oud. Hier kom je voor een wijnproeverij, dineer je binnen de dikke muren van de olijffabriek omringd door slingerlichtjes en bougainville en overnacht je in de mooie B&B. Probeer vooral de burrata bovenop een crème van erwtjes en gegrilde sinaasappel!’ C.Da Ragana cantinedegregorio.it

Jasmijn vertelt het zelf

In deze video vertelt Jasmijn hoe ze op Sicilië terecht is gekomen en waarom ze deels op dit mooie eiland is gaan wonen. In deze video vertelt Jasmijn over het verhuren:

Lees meer ervaringen

Alles over het dossier tweede huis in Italie

Bestel het boek

Alles over wonen en onroerend goed in Italië

Bestel de specials

Al onze specials over wonen & werken in Italië